FAZÉK

Szőlőből lekvár: Õszi csemege ínyenceknek!

Kerülhet üvegbe szőlő úgy is, hogy nem bor, hanem isteni szőlőlekvár készül belőle. Próbáld ki, mert nagyon finom!
  • Szerző: Ripost

Szőlőlekvár készítéséhez mindenképpen illatos fajtát válassz, telitalálatos például az egészen sötétbordó, majdnem kék árnyalatú Izabella. Kérésünkre Boros Vali, az interneten egyik legnépszerűbb háziasszonya mutatja be, hogy készül ez a különleges, majdnem elfeledett csemege - tartósítószer nélkül!

Illatos szőlőlekvár mentával

Hozzávalók:

3 kg Izabella szőlő

Így készítsd:

1. Szemezd le a szőlőt, tedd lábosba, majd kezdd el lassan főzni. Közben krumplinyomóval törd át, mert csak így engedi ki a színét.

2. Kb. 40 perc után add hozzá a mentát, és még 5 percig főzd így.

3. Passzírozd át szűrőn a lekváralapot,  így az összes héjtól és magtól elválasztod a hasznos részt.

4. Forrald fel újra a tiszta szőlőlekvárt, literenként 2 evőkanál cukrot adhatsz hozzá, ha nem találod elég édesnek. Többet semmiképpen ne, mert elnyomja a szőlő csodálatos ízét.

5. Kis lángon főzd tovább félig letakarva, vigyázz, mert nagyon fröcsköl!

Amikor kellőképpen sűrűnek találod, mehet a lekvár az előre sterilizált üvegekbe. Szorítsd rá erősen az üveg fedelét, majd a lekvárt száraz dunsztban hagyd kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?