Létrehozva: 2021.09.16.

A sütőpor vagy szódabikarbóna jobb a piskótába? Most kiderül az igazság

Sok háziasszony szerint a jó piskóta titka a szódabikarbóna, mások úgy vélik, csak sütőporral lesz tökéletes. Utánajártunk, mi az igazság...

Örök vita a háziasszonyok között, hogy vajon sütőpor vagy szódabikarbóna a jobb a piskótatésztába? A szódabikarbóna-pártiak szerint nagyanyáink nem használtak sütőport, és sokkal omlósabbak, finomabbak voltak a tészták. A sütőpor kedvelői viszont azt mondják, hogy sokkal egyszerűbb adagolni, így biztosan jó lesz a piskótatészta; ráadásul a sütőpor már 1925-ben forgalomba került, és csak megszokásból nem használták a régi asszonyok. De mi lehet az igazság a nagy „sütőpor vagy szódabikarbóna” harcban? A titok nyitja a tészta nedvességtartalmának megőrzése...

Szódabikarbóna vagy sütőpor a tökéletes piskóta titka? Fotó: Pixabay.com

A sütőpor a szódabikarbónával ellentétben nem csupán lúgos, hanem savas összetevőket is tartalmaz. Ezek azért kerültek bele, hogy felgyorsítsák a szódabikarbóna buborékosító folyamatait, vagyis gyorsan és tényleg megbízhatóan felfújódik a tészta a sütőben – ám sokkal hamarabb össze is esik, ráadásul az ezzel készült sütit nem érdemes sokáig tárolni, mert hamar kiszárad.

Sütőporral hamar kiszárad a tészta. Fotó: Pixabay.com

A szódabikarbónával készült piskóta ellenben sokáig friss marad, nem szárad ki másnapra, és az állaga nem lesz fullasztó, hiszen sokáig megőrzi a nedvességtartalmát. Bár az tény, hogy önmagában valóban nem olyan hatásos, mint a sütőpor, és az is igaz, hogy szükség van némi savas összetevőre ahhoz, hogy gyorsan beinduljanak a gázképződési folyamatok, és egyenletesen, magasra felfújódjon a tészta a sütőben.

A tortákat érdemes szódabikarbónával sütni, hogy erősebb legyen a lap, és megtartsa a krémet. Fotó: Pixabay.com

Erre pedig a leghatékonyabb összetevő a joghurt, melynek enyhe savai beindítják a szódabikarbóna gázképződését. A tészta egyenletesen fújódik fel, de nem olyan túlzó mértékben, mint a sütőpor esetében. Így akkor sem esik össze a piskótatészta, ha már kihűlt. Sokan emiatt tortákhoz kizárólag szódabikarbónát használnak, mert az így készült tészta jobban megtartja a krémet. Ha tutira akarsz menni, akkor a piskótát valamilyen zsiradékkal, például vajjal is lágyíthatod, így nem lesz porózus a tészta. Persze, ha nincs otthon vaj és joghurt, sütőporral is készítheted a piskótát, de ha igazán különleges és tökéletes sütit szeretnél, érdemesebb a szódabikarbóna, joghurt és vaj kombinációt használnod.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási botrány: megalázta férje a világhírű színésznőt

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet