kulcsár edina
A sült oldalas olyan a férfiember számára, mint az égi manna. Újra és újra sütni kell, mert ezt bizony nem lehet megunni. Sokféle recept létezik, de ahogy Baráthné, Évike készíti, az valami csoda!
A sült oldalas ikonikus főfogás a legtöbb magyar családnál, és persze mindenkinek van hozzá egy jól bevált receptje. A fokhagyma általában alapízesítés, de van aki zöldfűszeresen, például sok rozmaringgal és sörrel átlocsolva szereti, míg mások a mézes-mustáros verzióra esetleg a keletiesebb, gyömbéres ízvilágra esküsznek. Ám az igazi, magyaros oldalason semmi ilyesmi nincs, ezt a Kisvárdán élő Baráthné Évike biztosan állítja. Ráadásul olyan trükköt mutatott, amivel szintet ugrik ez az egyszerű magyar étel.
Ő ugyanis a tepsiben nem elfekteti, hanem állítva helyezi el a szép húsos oldalas darabokat, és kört formáz belőlük. Hogy egyben maradjon a hús, az egymásba érő két végét fogpiszkálóval tűzi meg. Így az oldalas, miután parádésra sül, épp úgy néz ki, mint egy korona. Praktikusan ez a neve is: koronaoldalas. Amikor megmutatta remekművét a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája című Facebook csoportban, oda meg vissza voltak a gyönyörűségtől a nők és mindenki a receptet követelte. Íme:
Hozzávalók:
Így készül:
1.A húsokat bepácoljuk, lefóliázva 2 napra hűtőbe tesszük. Pác: az olajban elkeverjük a sót, a borsot, a köménymagot, a mustárt és a zúzott fokhagymát.
2. Szeleteljük fel az 5 fej hagymát, majd terítsük a tepsiben. Erre a rétegre ültetjük rá a koronaformára igazított és fogpiszkálóval összetűzött oldalasokat. Egy jó nagy evőkanálnyi zsírt teszünk a hagymaréteg tetejére. Többre nem lesz szükség, mert az oldalasból elég sok zsír sül ki.
3. A tepsit fóliával letakarjuk, így toljuk be a 210 fokra előmelegített sütőbe. 45 percig hagyjuk így sülni.
4. Óvatosan emeljük ki a tepsik és tegyük deszkára. Bontsuk le a fóliát, vigyázzunk, mert kicsap a forró gőz! Az oldalast kenjük át vízzel kissé felhígított pirosarannyal – érdemes ecsetet használni. A leemelt fóliát pedig igazítsuk a csontok végére, hogy ne égjenek meg túlságosan. Így toljuk vissza a tepsit a sütőbe kb 15 percre, de a hőmérsékletet most már vegyük vissza 160 fokra. A végeredmény csodálatos pirosra sült koronaoldalas, amit sült krumplival, krumplipürével és házi savanyúsággal érdemes tálalni!
TIPP! Nem mindenkinek ugyanúgy süt a sütője, úgyhogy elképzelhető, hogy néhány perccel később lesz tökéletes az oldalas, mint Évike receptjében áll, erre nyilván érdemes odafigyelni.
Köszönjünk olvasónknak a receptet. Évike egyébként Kisvárdán a BaráthFood nevű családi vállalkozás csapatát erősíti, és azt állítja, még házi lecsókolbászuk is messze földön híres...