FAZÉK

Sosem találod ki, mi lett a világ legegészségesebb itala

Hiába tippelsz, nem fogod eltalálni, hogy mi az. Pedig ez egy természetes multivitamin koktél, tele mindennel, amire szükséged van ahhoz, hogy egészséges és energikus legyél. Fillérekből elkészítheted!

Biztos nem tippelnél rá: ez a kovászos káposztalé. De nem ám a mindenütt kapható, vegyszerekkel telenyomott savanyú káposztáé, hanem az általad, otthon elkészített változat leve.

Gazdag olyan nyomelemekben, melyek serkentik az anyagcserét. Az egyik legbiztosabb C-vitamin forrás, de B- és A-vitamin is bőven akad benne. Ásványi anyagokban is bővelkedik: kálium, vas, kén, nátrium, foszfor, kalcium is található ebben a finomságban.

Hatásai:

Béltisztító, epekőhajtó, vércukor szabályozó. Serkenti a májműködést, csökkenti a koleszterint.

Az ízesítő fűszerek:

Csupa természetes növény, melyek utánozhatatlan, üdítő, felpezsdítő érzést keltenek benned, ahogy a csodálatos nedűt iszod. Csupa gyógynövény: babérlevél, kapor, mustármag, torma, köménymag.

Ideális mennyiség:

Napi 1 dl-t igyál meg. Ehetsz mellé kevés savanyú káposztát is.

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej fehér káposzta, felszeletelve (1 levelet hagyj meg egészben a tetejére)
  • babérlevél (3-4 levél)
  • kapor (1 jó nagy szál száras, virágos, zöldes)
  • fekete szemes bors (15-20 szem)
  • mustármag
  • torma
  • köménymag
  • fokhagyma
  • borsikafű (néhány ág)
  • 1-2 hegyes erős paprika
  • só (kilogrammonként 1 ek)
  • 2 szelet barna vagy rozskenyér
  • élesztő (pár morzsányi)

Elkészítés:

Úgy rakd el, mint a kovászos uborkát.

1. Szeleteld le a káposztát (a torzsáját ne tedd bele), és mérd le. Keverd bele a borsot, babérlevelet.

2. Egy nagy dunsztosüveg vagy cserépedény aljára tegyél egy darab szép érett kaprot.

Nyomkodd rá a leszeletelt, fűszerezett káposztát. Mialatt pakolod, szórj rá a fűszerekből, dugdoss közé a növényi szárakból, erős paprikából, fokhagymagerezdekből. Az üveg válláig pakold meg. Fedd le egy erre a célra meghagyott káposztalevéllel. A tetejére tehetsz még szőlőlevelet vagy meggyfa ágának a végéről szedett leveleket is.

3. Ha 5 literes üvegben készíted, forralj fel 4 liter vizet 4 púpos evőkanál sóval. Hűtsd le, és langyosan öntsd a káposztára. A folyadék az üveg nyakáig érjen. A maradékot tedd hűtőbe. Később majd azzal fogod felönteni az elpárolgott vizet.

4. A tetejére tegyél egy szelet kovászos barna vagy rozskenyeret, morzsolj rá pár szem élesztőt, fedd be egy másik szelet kenyérre, önts rá fűszeres lét, majd tedd napra.

5. 1 hét alatt megerjed a napon. Közben pótold a kifutott vagy elpárolgott levet. Ha kész, szedd le a tetejéről a kenyeret. Tedd hidegre káposztát. A levéből igyál naponta 1 dl-t.