FAZÉK

Sok a kertben a paradicsom? Mutatjuk, mit készíts gyorsan belőle

Te is imádod ezt a fantasztikus, ízes zöldséget? Spagettihez, pizzához, gnocchi-hoz készítsd el otthon az olaszok kedvencét, a sugo-t. Most töltsd meg a kamrádat érett paradicsomból készült saját szószokkal.

Tudtad, hogy a paradicsom is az Újvilágból érkezett Európába?

Az elején még mérgezőnek hitték, de a sugo (olasz paradicsommártás) elterjedése után diadalmenetben hódította meg a mi földrészünket is.

Most rakd el télire az olaszok híres finomságát. A legideálisabb, ha a paradicsomot tökéletesen éretten, a saját kertedből szeded, és persze vegyszermentesen termesztetted.

 Szósz készítéshez csak az érett paradicsom alkalmas.

Hozzávalók:

  • 12 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 80 g vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 30 db bazsalikom levél
  • bors, frissen őrölt

Elkészítés:

1. Vágd finomra a vöröshagymát. Mosd meg a bazsalikom leveleket, és gyengéden érintve itasd le róla a nedvességet. (Így megmarad az összes aromája)

2. Mosd meg a paradicsomot. Vágd ki a szárrészt.

3. Forralj vizet és apránként merítsd bele a paradicsomokat fél percre. Húzd le a héjukat.

4. Negyedeld a paradicsomot, és ujjaiddal vedd ki a magokat (ezekre már nem lesz szükséged). Aprítsd fel a paradicsom húsát.

5. Egy serpenyőben melegítsd meg az olívaolajat. Lassú tűzön süsd meg a fokhagymagerezdeket, majd vedd ki. Közepes tűzön pirítsd üvegesre a vöröshagymát (3-4 perc).

6. Öntsd hozzá a paradicsomot. Nagy lángon, kavargatva melegítsd fel, majd fedővel letakarva, alacsony hőmérsékleten főzd 10 percig.

7. Ezután fedő nélkül, időnként kavargatva, alacsony hőn párologtasd 30 percig. Így lesz sűrű a szósz.

8. Tíz perccel a főzés vége előtt kóstold meg, és tetszés szerint ízesítsd sóval, borssal.

9. Két perccel a befejezés előtt szórd bele a bazsalikom leveleket. Kavard át.

10. Ha rögtön tálalod, önts még a tetejére egy kis olívaolajat. Ha befőzöd vagy fagyasztóba teszed, akkor nem kell a plusz olaj.

Ha nincs időd a paradicsom előkészítésével bíbelődni, vásárolj darabos konzerv paradicsomot.

Nagyon finom még, ha teszel hozzá egy szál rozmaring lehúzott leveleit, friss borsikát és kakukkfüvet, oregánót, zsályát, esetleg chilit.

 

OLASZ TÉSZTA ZÖLDSÉGES PARADICSOMSZÓSZBAN

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • vegyes zöldség (esetleg gomba is)
  • paradicsom
  • fűszerek
  • bor

Elkészítés:

1. Tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket.

2. Az előző recept szerint készítsd elő a paradicsomot.

3. Az olívaolajban dinszteld meg a zöldségeket. Add hozzá a tisztított, magjától megszabadított, elkockázott paradicsomot.

4. Öntsd fel borral, fűszerezd. Főzd készre.

5. A nem túl-főzött tésztát egyenesen a mártásba szedd ki.

PARADICSOMOS SALSA MÁRTÁS

Õsi recept alapján készül, melyet az inkák fejlesztettek tökélyre. Tőlük örökölték az aztékok és a maják. A spanyol hódítók közvetítésével jutott el Európába.

Hozzávalók:

  • 2 dl sűrű paradicsomszósz
  • 2 friss paradicsom
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • chili paprika
  • cukor
  • zöld citrom (lime) leve
  • koriander zöld (opcionális)

Elkészítés:

1. Vágd apróra a megtisztított, lehéjazott, kimagozott paradicsomot. A vöröshagymát is vagdosd finomra.

2. Öntsd egy tálba a paradicsomszószt. Keverd bele a paradicsomot, vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát, ízesítsd chilivel, sóval, cukorral, lime levével, vágott koriander zölddel.

3. Jól keverd össze, és hűtsd be egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.