Létrehozva: 2016.03.22.

Soha többé ne tedd a krumplit a hűtőbe, életveszélyes!

Megdöbbentõ kutatási eredmények kerültek nyilvánosságra a burgonyával kapcsolatban, jobb, ha te is betartod a tárolási és fõzési szabályokat!

Szerző Dove

Ahogy a %RIPOST% már írta, vannak élelmiszerek, amiknek nem tesz jót, ha a hűtőben tároljuk, mostantól a burgonyát is ide kell sorolni, nem is akármiért!

Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalának (Food Standards Agency) közleménye szerint

"... amikor a burgonyát betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később, sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig egy, a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület..."

fogalmaz a hivatal.

Utánajártunk, hogy mi is az az akrilamid. Ezt a vegyületet alapvetően az iparban műanyagok és festékek gyártása során használják. De természetes módon is előállítható, mégpedig magas szénhidráttartalmú ételek 120-150 fokra történő hevítése folyamán.(NÉBIH információ).

Ugyanezért érdemes kerülni a chipset is.

Az akrilamid hatásáról a szervezetre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága hivatalos állásfoglalást adott ki 2015-ben, melyben megerősítette, hogy a természetes módon felszabaduló vegyület nagy százalékban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát!

Így előzheted meg!

Mivel a burgonya hazánkban az egyik legalapvetőbb élelmiszer, nem tudjuk kizárni az étrendünkből, ezért ezeket a szabályokat érdemes betartani:

  • NE TEDD A HÛTÕBE! A megoldás, hogy egyszerre csak kis mennyiségű burgonyát vásárolj, így nem kell aggódnod, hogy megpuhul, tarthatod nyugodtan szobahőmérsékleten is
  • Ha lehet, inkább főzd meg a burgonyát
  • Ha sült krumplira vágysz, részesíts előnyben a tepsis krumplit, és max 120 fokra állítsd a hőmérsékletet. (Ha aggódsz az idő miatt, előtte főzd meg a krumplit és utána 10 perc alatt pirítsd meg a sütőben
  • Ha mindenképpen hasábburgonya, akkor soha ne süsd túl!
  • Ne fogyassz mirelit sült krumplit
  • A KSH legfrissebb adatai szerint egy év alatt közel 26-27 kiló burgonyát fogyaszt egy személy, tehát érdemes odafigyelni! 

    Szerző Dove

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Felbukkant egy újabb halálos vírus

    origo.hu

    Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

    borsonline.hu

    Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

    magyarnemzet.hu

    Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

    mindmegette.hu

    Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

    magyarnemzet.hu

    Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

    origo.hu

    Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

    travelo.hu

    Bemutatkozott Malaika, a Magán Zoo legfiatalabb bundás lakója

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    ripost.hu

    Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

    ripost.hu

    Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

    ripost.hu

    Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk