FAZÉK

Savanyúság cukkiniből, ezt ki kell próbálnod!

Tele a kerted cukkinivel és nincs ötleted, hogy tedd el télre? Íme egy remek recept, amit imádni fogsz!

Rengeteg finomságot főztél már be télire? A cukkini sem hiányozhat a kamrából! Ha a kertben sok van belőle és eleged van a rántott, sült, vagy töltött változatból, akkor készítsd belőle savanyúságot! Gyorsan és egyszerűen készül a savanyúság, mutatjuk a receptet:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini
  • 4 db vöröshagyma
  • 6 dl olaj
  • 4 dl
  • borecet
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor
  • marék oregánó

Így készítsd el:

  1. A cukkinit szeleteld fel fél centis karikákra a hagymákat pedig vékonyan.
  2. Forrald fel az olajat és a borecetet sóval, cukorral, majd tedd bele a hagymakarikákat, főzd 5 percen át.
  3. Add hozzá a cukkiniket, és főzd tovább szintén 5 percig.
  4. Tedd bele az oregánót, keverd meg óvatosan.
  5. Forrón üvegekbe töltsd bele, zárd le és fejreállítva hagyd kihűlni.

A cukkini hatásai:

Nagyszerű hatásai vannak a cukkininek, ugyanis ásványi-anyag és vitamin tartalma is magas. Nagyon hasznos betegségek megelőzésére. A túlsúly ellen is szuper. 92%-ban vizet tartalmaz, alig található benne szénhidrát. Protein és zsír és teljesen koleszterinmentes.Nagyon gazdag rostokban, könnyedén megemészthető és energiaszegény is. Ezen tulajdonságai miatt rendkívül jó a diétázóknak és cukorbetegeknek is. Ásványi anyagok közül tartalmaz foszfort, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, vasat, rezet, cinket és mangánt is. Bővelkedik: B1-,B2-,B3-,B5-,B6-, és C vitaminokban. hatása, hogy nagyobb mennyiségben víz és hashajtóként is működik. Gyulladáscsökkentő, valamint gyomorfertőzések ellen is jó. Nagy segítség lehet a magas vérnyomás legyőzésében, hatékony az érelmeszesedés és a keringési problémák megelőzésében. Nemcsak a testre van csodás hatással, hanem az elmére is. Nyugtat, az alvást is segíti, de fogyasztása hasznos a fáradtság és a rossz kedv ellen. A benne lévő E-vitamin miatt nagyon hasznos szövetségese lehet a szabadgyökök megkötésében. A magas folsavtartalma miatt pedig jó az emésztőrendszernek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?