FAZÉK

Így főzd meg a kukoricát, hogy tökéletesen puha legyen

Ha nyár, akkor főtt csemegekukorica! Ahhoz, hogy igazán omlós és finom legyen, nem elég csak simán feltenni főni a fazékban. Mutatjuk a trükköt!
  • Szerző:

A puha főtt kukorica gondolatára mindekinek összefut a nyál a szájában így nyáron; de sokszor megesik, hogy a végeredmény katasztrofális lesz. Pedig mindenki úgy tudja, hogy nincs is egyszerűbb annál, mint megfőzni a zsenge csemegekukoricát; ám pont ez okozza a kudarcot. Való igaz, hogy nem igényel bonyolult konyhaművészeti tudást, de néhány alapvető dologra oda kell figyelni, hogy tökéletes legyen. Mutatjuk a bevált trükköket!

Fotó: Getty Images

Már a vásárlásnál eldől

A puha főtt kukorica a jó alapanyaggal kezdődik. Fotó: Zsedrovits Enikő

A puha főtt kukorica titka a jó alapanyag: nem mindegy, hogy a piacon, a zöldségesnél melyik csöveket választod ki. Belefuthatsz olyan árusba is, aki takarmánykukoricát akar rád sózni, azt pedig, hiába minden trükk, nem tudod olyan édesre és omlósra készíteni, mint a csemegekukoricát. A kettő között a szín a különbség: a takarmánykukorica sötét, a csemege világos, vajszínű. Nézd meg, hogy friss-e az áru, ugyanis a több napja szedett kukoricán a szemek megkeményednek, és hosszú idő alatt sem puhulnak meg. A friss kukorica bajusza tapintásra nedves, és világos a színe; de megnézheted a szemeket is: egybe nyomd bele a körmödet, és ha fehér, tejszerű nedv jön ki előle, akkor friss az áru.

Nem is kell sokáig főzni

Teljesen felesleges 1-2 órán át főzni a csemegekukoricát. Fotó: Pixabay.com

Sokan úgy gondolják, hogy a kukoricát órákig kell főzni, pedig ez egyáltalán nem igaz, sőt: mindössze 7-15 perc elég ahhoz, hogy megpuhuljon. Viszont ettől a ponttól kezdve minél tovább főzöd, annál keményebb lesz. Fontos, hogy a főzővizet soha ne sózd meg, mert attól is megkeményednek a szemek, és mindig csak annyi vizet használj, amennyi a csöveket ellepi.

Ne dobd ki a leveleket

A puha főtt kukorica titka, hogy nem szabad kidobni a leveleket. Fotó: Pixabay,com

Sokan teljesen megpucolják a kukoricacsöveket, és úgy teszik fel főni. Így is puha lesz, de messze nem olyan omlós, no meg finom, mintha felhasználnád a csuhéját. Először is ne pucold meg teljesen a csöveket: távolítsd el a bajuszát, és a nagyobb csuhéleveleket szedd le; de a vékony burokleveleket hagyd a csövön. A többi levelet se dobd ki: béleld ki velük a lábas alját, mielőtt beletennéd a kukoricacsöveket. Így sokkal finomabb és puhább lesz a kukorica; pont olyan tökéletes, amilyennek lennie kell.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?