FAZÉK

Prézlit a gombócra? Ugyan már, ebbe forgasd, ha jót akarsz!

Itt a szilvás gombóc ideje, amiről most már senkinek sem kell lemondania! Bátran eheted, mutatjuk a legjobb receptet, amit kicsit megbolondítottunk!
címkék:

Szilvás gombóc a magyar konyha alapétele. Szerintünk nincs olyan ember, aki ne kedvelné, de biztos sokan vannak, akiknek ég a gyomra tőle. Ennek az egyik legfőbb oka a pirított zsemlemorzsa, amibe a végén beleforgatjuk a kész gombócokat.

Most mutatunk egy trükköt, amivel megoldódik ez a problémád, de arra is jó, hogy valami különleges, de mégis hagyományos ételt tálalj a családodnak.

Szilvás gombóc, mákba forgatva

Hozzávalók:

  • 0,5 kg burgonya (megfőzve, hámozva)
  • 0,5 kg liszt,
  • 2 kanál zsír
  • 2 tojás só,
  • 75 dkg szilva
  • cukor, fahéj,
  • 15 dkg mák

 

Így készítsd el:

  1. A burgonyát héjában főzd meg, még forrón hámozd meg és törd át burgonyanyomón.
  2. Gyúrd össze a liszttel, a zsírral, a sóval és a tojássokkal. Igyekezz ne túl ragadós masszát készíteni, ha szükséges adj hozzá még kevés lisztet.
  3. A tésztából masszából kb. evőkanálnyi vegyél ki és formáld gombóccá. A közepébe nyomott mélyedésbe tegyél egy kisebb egész vagy egy nagyobb fél szilvát és formázd kerek gombóccá. Csak magvaváló szilvát használj, mosd tisztára, magozd ki, és a mag helyébe egy kevés törött fahéjat és egy kockacukrot tegyél.
  4. A felforralt vizet, sózd meg, a gombócokat főzd ki benne. Közben nagyon óvatosan keverd meg, hogy ne ragadjanak a fazék aljára gombócok.
  5. Amikor feljönnek a víz tetejére már szedheted is ki őket és mehetnek hempergőzni a cukros mákba.

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?