FAZÉK

Ettől a hozzávalótól lesz isteni télen a pörkölt, a gulyás és a káposzta

Nem hiányozhat a konyhából ez a klasszikus magyar hozzávaló; és most van itt az ideje, hogy elkészítsd télire. Boros Vali receptje elronthatatlan, mutatjuk!
  • Szerző:

Piros arany szinte minden háztartásban található, hiszen sokkal paprikásabb, gazdagabb íze lesz tőle a pörköltnek, gulyásnak, káposztának. Nélküle elképzelhetetlen egy jóféle magyaros étel; de nem muszáj mindig megvenned a boltban, sőt!

Piros arany nélkül is lehet pörköltet főzni, csak nem érdemes (Fotó: Pixabay.com)

Még érik a paradicsom, a piros húsú kápia paprika; ha van a kiskertedben, vagy találsz a piacon, érdemes befőznöd; hiszen a házi piros arany utánozhatatlanul finom! A szabolcsi csodaháziasszony, Boros Vali minden évben készít ebből a finomságból; és olyan tuti receptet mutatott, amit kezdők is bátran elkészíthetnek. Mutatjuk!

A szabolcsi háziasszony konyhájában minden ősszel elkészül a piros arany (Fotó: Boros Valéria/Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Hozzávalók:

  • 2 kg érett, húsos kápia paprika
  • pár szem csípős paprika (ízlés szerint)
  • 4 közepes fej hagyma
  • 5 db friss paradicsom
  • 1,5 dl olaj
  • 1 evőkanál durva szemű só

Elkészítés:

  • Csumázd ki a paprikákat, alaposan tisztítsd meg őket, majd darabold durvára egy nagyobb lábasba. Add hozzá az olajat és a sót.
  • Darabold össze a hagymát és a paradicsomot, és add a paprikához. Ezután lassú tűzön, fedő nélkül alaposan főzd szét.

A házi piros arany készülhet pritamin paprikából is, de alapvetően kápiával az igazi (Fotó: Boros Valéria/Facebook, Vali hagyományos konyhája)

  • Ha megfőtt a paprika és a paradicsom, botmixerrel pürésítsd, majd főzd tovább. Ekkor már érdemes gyakran megkeverni, nehogy leégjen; és nem árt, ha teszel rá egy fedőt, ugyanis fröcsögni fog.
  • Le is passzírozhatod, ekkor sokkal krémesebb lesz az állaga. Ha elérte a massza a kívánt sűrűséget, forrón szedd csírátlanított üvegekbe, majd tedd szárazdunsztba. Másnap már mehet is a kamrapolcra.

Isteni íze lesz tőle a pörköltnek, gulyásnak; mindenki a receptre lesz kíváncsi (Fotó: Boros Valéria/Facebook, Vali hagyományos konyhája)

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?