Létrehozva: 2021.02.11.

Tejjel vagy ásványvízzel? Kiderült, hogy jobb a palacsinta!

Ahány ház, annyi szokás. Van, aki a tejes palacsintára esküszik, van, aki csak ásványvízzel, és van, aki egyszerre mindkettővel készíti a tésztát! De vajon kinél lehet az igazság?

Sok háztartásban tej nélkül, csak liszt, tojás, szóda és felhasználásával készítik a palacsinta tésztáját. Ez a hagyomány a családban, ezt tanulták a szülőktől, nagyszülőktől, vagy más, egészségügyi megfontolásból hagyják ki a tejet a receptből. Az így kapott tészta ízében is jellegtelenebb, de állagában is más, mint a tejes változat. Sokkal vékonyabb, szárazabb, nyúlósabb lesz így a palacsinta tésztája.

Ezzel szemben a tejjel készített ízletesebb, kellemesen vastag, rugalmas állagú, és nagyon jól lehet harapni. Persze ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy minden hozzávalóból a megfelelő mennyiség kerüljön a keverőtálba, mert az arányokat, és így a tészta sűrűségét nehéz eltalálni. Ha viszont sikerül, akkor az állaga mellett az íze sem fog csalódást okozni.

Tejjel vagy ásványvízzel? Megoszlanak a vélemények, hogy jobb a palacsinta

De hogy az igazság mindkét oldalnak kedvezzen: a tökéletes palacsintatészta alapanyaga a liszt, tojás, tej, szóda (szénsavas ásványvíz) és só. Ugyanis a szóda titka az, hogy kicsit lazít a tészta szerkezetén, és így nem lesz annyira sűrű az állaga sütés után.

A palacsinta sütésén azonban legalább olyan sok múlik, mint az alapanyagokon és az arányokon. Nem jó ötlet például kristálycukrot rakni a tésztába, mert sütés közben könnyen leragadhat. A hiedelemmel ellentétben teljesen mindegy, hogy teflon vagy vasserpenyőben sütik ki a palacsintát, letapadás ellen érdemes egy kis olajat csurgatni a tésztába és jól elkeverni vele. Így elegendő lesz csak az első sütés előtt vékonyan kiolajozni a serpenyőt, a tésztában lévő olaj elég lesz utána. Minden merítés előtt érdemes megkeverni a masszát, ne csak a tetejéről szedjünk a serpenyőbe.

A kész palacsintákat sokáig melegen tarthatjuk a saját gőzében, ha letakarjuk egy másik tányérral vagy alufóliával. Így sokáig friss marad a tészta és órákkal később is jóízűen fogyaszthatja a család apraja és nagyja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk