Létrehozva: 2021.05.09.

Sütőben sült palacsinták, ezt imádni fogod

Isteni finom palacsintát készíthetsz, de kivételesen még serpenyőt sem kell elővenned hozzá! Mutatjuk, hogy kerül a palacsinta a sütőbe.

Szerző Sors Edina

Palacsinta sütőben. Ki halott már ilyet? Mi igen, ezt próbáld ki!

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze tej
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • A tepsihez:

  • 5 dkg vaj
  • A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • vaníliaszósz
  • pár szem színes gyümölcs/ eper
  • Így készítsd el:

  • Keverd össze a palacsinta hozzávalóit.
  • Olvaszd meg a vajat és öntsd bele a tepsibe, forgasd körbe, hogy az oldalára is jusson.
  • Öntsd bele a palacsinta tésztáját.
  • 200 C fokon nagyjából 20 percen keresztül süsd meg!
  • Vaníliaszósszal leönve, tejszínhabbal, gyümölcsökkel megszórva tálald.
  • Jó tévágyat!

    Te tudtad?

    A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön sütötték. Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Az angolszász országokban palacsintát ünneplő nap is született, mely napon palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő stb. versenyeket rendeznek. Az ünnep alkalmából világrekordok megdöntésével kísérleteznek palacsintaevő, -eldobó, -elkapó kategóriákban. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

    Szerző Sors Edina

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    metropol.hu

    Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

    mandiner.hu

    Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

    ripost.hu

    Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

    vg.hu

    Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    travelo.hu

    Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

    ripost.hu

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó