Létrehozva: 2021.05.09.

Sütőben sült palacsinták, ezt imádni fogod

Isteni finom palacsintát készíthetsz, de kivételesen még serpenyőt sem kell elővenned hozzá! Mutatjuk, hogy kerül a palacsinta a sütőbe.

Szerző Sors Edina

Palacsinta sütőben. Ki halott már ilyet? Mi igen, ezt próbáld ki!

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze tej
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • A tepsihez:

  • 5 dkg vaj
  • A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • vaníliaszósz
  • pár szem színes gyümölcs/ eper
  • Így készítsd el:

  • Keverd össze a palacsinta hozzávalóit.
  • Olvaszd meg a vajat és öntsd bele a tepsibe, forgasd körbe, hogy az oldalára is jusson.
  • Öntsd bele a palacsinta tésztáját.
  • 200 C fokon nagyjából 20 percen keresztül süsd meg!
  • Vaníliaszósszal leönve, tejszínhabbal, gyümölcsökkel megszórva tálald.
  • Jó tévágyat!

    Te tudtad?

    A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön sütötték. Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Az angolszász országokban palacsintát ünneplő nap is született, mely napon palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő stb. versenyeket rendeznek. Az ünnep alkalmából világrekordok megdöntésével kísérleteznek palacsintaevő, -eldobó, -elkapó kategóriákban. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

    Szerző Sors Edina

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

    origo.hu

    Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

    vg.hu

    Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

    mindmegette.hu

    Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

    magyarnemzet.hu

    Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

    origo.hu

    Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

    mindmegette.hu

    Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    ripost.hu

    Sztárok bulizás közben - Galéria

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk