Létrehozva: 2021.05.09.

Sütőben sült palacsinták, ezt imádni fogod

Isteni finom palacsintát készíthetsz, de kivételesen még serpenyőt sem kell elővenned hozzá! Mutatjuk, hogy kerül a palacsinta a sütőbe.

Szerző Sors Edina

Palacsinta sütőben. Ki halott már ilyet? Mi igen, ezt próbáld ki!

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze tej
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • A tepsihez:

  • 5 dkg vaj
  • A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • vaníliaszósz
  • pár szem színes gyümölcs/ eper
  • Így készítsd el:

  • Keverd össze a palacsinta hozzávalóit.
  • Olvaszd meg a vajat és öntsd bele a tepsibe, forgasd körbe, hogy az oldalára is jusson.
  • Öntsd bele a palacsinta tésztáját.
  • 200 C fokon nagyjából 20 percen keresztül süsd meg!
  • Vaníliaszósszal leönve, tejszínhabbal, gyümölcsökkel megszórva tálald.
  • Jó tévágyat!

    Te tudtad?

    A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön sütötték. Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Az angolszász országokban palacsintát ünneplő nap is született, mely napon palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő stb. versenyeket rendeznek. Az ünnep alkalmából világrekordok megdöntésével kísérleteznek palacsintaevő, -eldobó, -elkapó kategóriákban. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

    Szerző Sors Edina

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

    origo.hu

    Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

    borsonline.hu

    Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

    mandiner.hu

    Ezért nem kellettek Ukrajnának Karácsony Gergely ajándékai

    ripost.hu

    Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

    hirtv.hu

    Gulyás Gergely is reagált Magyar Péter hangfelvételére

    origo.hu

    Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

    astronet.hu

    Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

    ripost.hu

    Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    ripost.hu

    Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Így lesz roppanós a rántott csirke, tojás nélkül is

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó