FAZÉK

Sütőben sült palacsinták, ezt imádni fogod

Isteni finom palacsintát készíthetsz, de kivételesen még serpenyőt sem kell elővenned hozzá! Mutatjuk, hogy kerül a palacsinta a sütőbe.

Palacsinta sütőben. Ki halott már ilyet? Mi igen, ezt próbáld ki!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze tej
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál kristálycukor

A tepsihez:

  • 5 dkg vaj

A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • vaníliaszósz
  • pár szem színes gyümölcs/ eper

Így készítsd el:

  1. Keverd össze a palacsinta hozzávalóit.
  2. Olvaszd meg a vajat és öntsd bele a tepsibe, forgasd körbe, hogy az oldalára is jusson.
  3. Öntsd bele a palacsinta tésztáját.
  4. 200 C fokon nagyjából 20 percen keresztül süsd meg!
  5. Vaníliaszósszal leönve, tejszínhabbal, gyümölcsökkel megszórva tálald.

Jó tévágyat!

Te tudtad?

A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön sütötték. Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Az angolszász országokban palacsintát ünneplő nap is született, mely napon palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő stb. versenyeket rendeznek. Az ünnep alkalmából világrekordok megdöntésével kísérleteznek palacsintaevő, -eldobó, -elkapó kategóriákban. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

Forrás: Wikipédia

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?