Létrehozva: 2018.12.18.

Óvatosan a szaloncukorral, olvassuk el, mit veszünk!

A magyar családok rengeteg szaloncukrot fogyasztanak az ünnepek alatt, és nem csupán azzal a mennyiséggel számolnak, ami a fára kerül. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyet választunk; az összetevõket érdemes alaposan megnézni!

Szerző Ripost

Magyarországon a 19. század második fele óta divatos a szaloncukor, és bár nem magyar találmány, mégis csak nálunk szokás a karácsonyfát díszíteni vele. A változatos ízekben, színekben kapható cukorkát nem csak a gyerekek, a felnőttek is imádták, és kezdetben kézzel készültek a nagyobb cukrászatokban. Nem csoda, hogy ma is szinte mindenhol kapni lehet az ünnepek előtt: a prémium minőségtől a kimérős, aluljárókban árusított fajtákig roppant széles a választék. Azonban pont a változatosság miatt kell nagyon odafigyelni az összetételre.

Ízfokozó és aroma, vagy valódi gyümölcs?

Egy átlagos magyar család két kiló szaloncukrot vesz, és átlag 2000-4000 forintot szán rá. A legolcsóbb a kimérős megoldás, azonban ennél a legnagyobb a kockázat, hogy rossz minőséget vásárolunk. Érdemes az eladótól elkérni az összetevők listáját, hiszen az eper- vagy meggy ízű megjelölés valójában aromát jelent; azok a fajták, amiken például az „epres” jelző szerepel, kisebb valószínűséggel tartalmaznak ízfokozókat, aromákat. Kimérős kivitelnél figyeljünk arra is, hogy ne legyenek sérült csomagolásúak a megvásárolt adagban, hiszen így szennyeződhet a cukorka. Érdemes inkább dobozos változatot vásárolni, és nem a legalsó árkategóriában válogatni.

A legtutibb a házi készítés

A népszerű karácsonyi cukorka elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, és az egész család jobban fogja értékelni a kézműves díszeket – és ebben biztosan nincsen ízfokozó. Az alaprecept nagyon egyszerű, és ízlés szerint variálható.

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukor
  • 10 evőkanál víz
  • kakaó vagy csokoládé
  • Elkészítés:

    Öntsük egy lábasba a cukrot és a vizet, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. A forrástól számított nyolc percig kavargassuk még, majd tegyünk egy kanállal egy tányérra, és ellenőrizzük az állagát. Ha a massza sűrűsödik és keményedik, kész a cukor. Vegyük le a tűzről, és ízlés szerint ízesítsük: kókuszreszelékkel, fahájjal, dióval, rummal, kávéval vagy kakaóval. A masszát az ízesítés után tányéron vagy márványlapon sodorjuk rúddá, és kihűlés előtt vágjuk a kívánt nagyságú darabokra. Bevonhatjuk csokimázzal is. Ezután jöhet a csomagolás, selyempapírba, majd színes fóliába. A papír szélét tetszés szerint be is rojtozhatjuk.

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    borsonline.hu

    Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

    mandiner.hu

    Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

    metropol.hu

    „Gáborékat hagyd békén! Neki is jár a boldogság” – Tóth Gabi válaszolt a provokálónak

    mandiner.hu

    Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    travelo.hu

    Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

    ripost.hu

    „Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó