FAZÉK

Óvatosan a szaloncukorral, olvassuk el, mit veszünk!

A magyar családok rengeteg szaloncukrot fogyasztanak az ünnepek alatt, és nem csupán azzal a mennyiséggel számolnak, ami a fára kerül. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyet választunk; az összetevőket érdemes alaposan megnézni!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Magyarországon a 19. század második fele óta divatos a szaloncukor, és bár nem magyar találmány, mégis csak nálunk szokás a karácsonyfát díszíteni vele. A változatos ízekben, színekben kapható cukorkát nem csak a gyerekek, a felnőttek is imádták, és kezdetben kézzel készültek a nagyobb cukrászatokban. Nem csoda, hogy ma is szinte mindenhol kapni lehet az ünnepek előtt: a prémium minőségtől a kimérős, aluljárókban árusított fajtákig roppant széles a választék. Azonban pont a változatosság miatt kell nagyon odafigyelni az összetételre.

Ízfokozó és aroma, vagy valódi gyümölcs?

Egy átlagos magyar család két kiló szaloncukrot vesz, és átlag 2000-4000 forintot szán rá. A legolcsóbb a kimérős megoldás, azonban ennél a legnagyobb a kockázat, hogy rossz minőséget vásárolunk. Érdemes az eladótól elkérni az összetevők listáját, hiszen az eper- vagy meggy ízű megjelölés valójában aromát jelent; azok a fajták, amiken például az „epres” jelző szerepel, kisebb valószínűséggel tartalmaznak ízfokozókat, aromákat. Kimérős kivitelnél figyeljünk arra is, hogy ne legyenek sérült csomagolásúak a megvásárolt adagban, hiszen így szennyeződhet a cukorka. Érdemes inkább dobozos változatot vásárolni, és nem a legalsó árkategóriában válogatni.

A legtutibb a házi készítés

A népszerű karácsonyi cukorka elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, és az egész család jobban fogja értékelni a kézműves díszeket – és ebben biztosan nincsen ízfokozó. Az alaprecept nagyon egyszerű, és ízlés szerint variálható.

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukor
  • 10 evőkanál víz
  • kakaó vagy csokoládé

Elkészítés:

Öntsük egy lábasba a cukrot és a vizet, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. A forrástól számított nyolc percig kavargassuk még, majd tegyünk egy kanállal egy tányérra, és ellenőrizzük az állagát. Ha a massza sűrűsödik és keményedik, kész a cukor. Vegyük le a tűzről, és ízlés szerint ízesítsük: kókuszreszelékkel, fahájjal, dióval, rummal, kávéval vagy kakaóval. A masszát az ízesítés után tányéron vagy márványlapon sodorjuk rúddá, és kihűlés előtt vágjuk a kívánt nagyságú darabokra. Bevonhatjuk csokimázzal is. Ezután jöhet a csomagolás, selyempapírba, majd színes fóliába. A papír szélét tetszés szerint be is rojtozhatjuk.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?