FAZÉK

Öt szuper trükk, hogy idén tökéletes legyen a kocsonya

Főztél már kocsonyát? Megmutatjuk, hogy nem is olyan ördöngösség.
címkék:
  • Szerző: A

A kocsonya sok családban a tél kihagyhatatlan fogása és a karácsonyi ünnepi menü része. A jó ko­cso­nyá­hoz azonban nem­csak hideg kell.  Kezdjük az alapoktól!

Hozzávalók 6 tányér kocsonyához

  • 2 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, csülök bőrös része)
  • 0,5-1 kg disznóhús (csülök húsos része, comb, esetleg szép lapocka – mennyisége függ attól, hogy mennyire kedvelt a porcok, bőrkék fogyasztása a családban)
  • 2 szál sárgarépa (nem kötelező)
  • 2 szál fehérrépa (nem kötelező)
  • 3 db tojás (nem kötelező)
  • 1 fej fokhagyma
  • 20-30 szem feketebors

A kocsonya főzésének 5 titka van:

1. Jó minőségű alapanyagokat válassz!

Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék pedig legyenek rendesen letisztítva. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagéntartalmától zselésedik.  Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.

2. Lassú tűzön főzd – minimum 4-5 órán át

A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból és a kocsonya kellően rezgő legyen. Minél lassabban és tovább főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény! A lé ne forrjon, hanem gyöngyözzön. Gombostűfejnyi kis buborékok keletkezzenek a lében.

3. Figyelj a fűszerezésre!

Legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek mennyisége ízlés dolga.

4. A főzés során többször merd le a lé felületéről a zsírt!

Ha nem távolítod el, a tálakon is ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz szép.

5. A főzés vége felé tegyél próbát!

Tegyél egy kanál levet tányérra, és rakd hidegre pár percre. Ha elkezd kocsonyásodni, akkor merheted tányérokba. Ha nem dermed meg, öntsd vissza az egészet a lábosba és főzd tovább, hogy elfőjön a lé egy része. Gyors megoldásként tehetsz hozzá vízben feloldott zselatinport.

+1 tipp: Ügyelj a tálalásra!  

Szűrve merd tányérokba a kocsonyalevet, ízlés szerint tegyél bele húst, zöldséget, és tedd hűvös helyre. Pár óra alatt tökéletesre dermed.

Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd! Előételként feltálalhatod úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítod és egy tálra borítod. Szép, cikk alakú szeletekre vághatod így.

Ha elkészült a kocsonyád, fogyaszthatod citrommal, ecettel, mustárral, tormával, ecetes hagymával, franciasalátával, majonézzel. Megszórhatod a tetejét pirospaprikával, sóval, borssal.

Ünnepi asztalra, vendégeknek különleges látvány, ha egyedi formájú edénybe mered, majd szervírozáskor, mint a homokozóformát, kifordítod a tányérra.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?