FAZÉK

Össztűz zúdult a "savanyúságos" magyar háziasszonyra, kinek van igaza?

A vitát egy házilag eltett savanyúság váltotta ki. Valika mûanyag flakonokba tömködte az uborkát.
  • Szerző: Ripost

Sokan negatívan véleményezték a magyar háziasszony, azaz Valika korszakalkotó,PET palackos savanyúság megoldását. Valóságos kommentáradat indult el a %% cikke nyomán.

Sőt, szerkesztőségünknél is többen jelezték fenntartásukat. Egész pontosan arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük borzasztó veszélyes a műanyag flakonokat savanyításra felhasználni. Indoklásuk szerint a savas kémhatású folyadék - pl. kovászolással eltett savanyúság leve - kölcsönhatásba lép a műanyagpalack anyagával és rákkeltő anyagokat old ki belőle.

Ezek után talán mindenkiben, aki olvasta a kommentet, bujkál egy kis egészséges kételkedés.

Nem kell félni!

A polietilén-tereftalát, hétköznapi elnevezéssel PET az egyik legelterjedtebb műanyag. Könnyen formázható, jó az ütés-, hőállósága. Mivel praktikusan átlátszó anyag, élelmiszerek csomagolására, tárolására tökéletesen megfelel. És a víz-alapú folyadékoknak nem lesz bajuk benne!

Jöjjön egy kis tudomány!

A PET műanyag viszonylag hosszú szénláncú apoláris vegyület, míg a víz, pláne a sós vagy savas víz poláris molekulákból áll. NEM OLDÓDNAK EGYMÁSBAN! A kémiát vélhetően jobban ismerő egyik hozzászóló épp az ecetet, illetve az ecetes flakont hozta fel példának - miért árulnák így a konyhai felhasználású savanyító anyagot, ha betegséget okozna? Csendben hozzátesszük, hogy a sósavat is ilyen csomagolásban lehet megvásárolni a háztartási boltokban. És noha ez utóbbi vegyi anyagot természetesen nem fogyasztjuk el, maga a csomagolás módja jelzi, hogy az erős sav nem oldja fel a műanyagot!

Olyan hozzászóló is akadt, aki a palack felületén megtelepedő és esetleg romlást hozó baktériumoktól, illetve gombáktól tart. Való igaz, hogy az újratöltött PET palackokba a levegőben található káros mikrobák is bejuthatnak - de sok vizet nem zavarnak odabent.

Valika módszere ugyanis ezt a problémát is elhárítja!

Egyrészt a kupakzárás miatt a mikroorganizmusok életfeltételei erősen le vannak korlátozva. Nincs oxigén utánpótlás, nem tudnak elszaporodni. Másrészt a magyar háziasszony a palackos savanyúságához tetemes mennyiségű sót tesz. Ez pedig antibakteriális hatású anyag. Évezredek óta használják fertőtlenítésre, sok esetben pedig konzerváló-, tartósítószerként. A feldogozott hústermékeknél - pl. szalonna, kolbász - a legegyértelműbb ez az eljárás.

A só megóv a baktériumoktól!

Egy szó, mint száz: a PET palackot sokan túldémonizálják, teljesen fölöslegesen. Próbálod ki te is bátran Valika receptjét, tárazz be télire a műanyag flakonos szuper-savanyúságból!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?