FAZÉK

Szuper roppanós és vitamindús marad a cékla, ha így teszed el

A cékla a legegészségesebb téli zöldség, és ilyenkor a legolcsóbb. Érdemes eltenned belőle! Nem muszáj azonban ragaszkodnod a hagyományos recepthez, hiszen itt ez a remek újítás, ami mindent visz...
  • Szerző:

Nem véletlen emlegetik szuperélelmiszerként is a céklát, hiszen számos gyógyhatása mellett az egyik legfinomabb zöldségünk is. A legjobban nyers céklasaláta formájában őrzi meg a vitamintartalmát, ráadásul így finom és roppanós is marad. Egyre több háziasszony teszi el a klasszikus, főtt változat mellett így is a ezt az egészséges, téli zöldséget, és sokszor az egész család rájár erre a finomságra. A recept nagy előnye, hogy nyersek maradnak a hozzávalók, így a cékla éppen úgy ki tudja fejteni jótékony hatásait, mintha frissen fogyasztanád.

A nyers céklasaláta tele van vitaminokkal, és isteni az íze. Fotó: Pixabay.com

A cékla rengeteg A, B1, B2 és C-vitamint tartalmaz, de emellett ásványi anyagokban is gazdag, például bőségesen található benne kálium, kalcium, foszfor és magnézium is, de legismertebb a magas vastartalmáról, ami miatt érdemes lenne minden nőnek rendszeresen fogyasztania belőle. Rendkívül erős vérképző, serkenti a vörösvérsejtek létrejöttét és regenerálódását. Antioxidáns tartalma semlegesíti a szabad gyököket, és gátolja a rákos sejtek szaporodását. Kutatások bizonyítják, hogy vérnyomáscsökkentő hatása is van. Belátható, hogy érdemes minél több nyers céklát fogyasztani; ezzel a recepttel pedig télire is eltárolhatod a friss ízeket, no meg a vitaminokat. Az így készült saláta egyszerre édes és savanyú, és aki kóstolta már, mind a tíz ujját megnyalta utána. Mutatjuk a receptet!

Macerás az elkészítése, de megéri.

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 1 kg vöröskáposzta
  • 0,5 kg lilahagyma
  • 3 evőkanál ecetes torma
  • ízlés szerint kristálycukor
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 3,5 dl 10%-os ecet
  • 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Immunrendszer 02

A cékla valóságos csodaszer, rengeteg gyógyhatása ismert. Fotó: Pixabay.ciom

Elkészítés

  • Mosd meg alaposan és hámozd meg a céklafejeket. Tisztítsd meg a káposztát, pucold meg a hagymát.
  • A céklát nagy lyukú reszelőn reszeld le, gyaluld le a káposztát, a hagymát szeleteld fel. Tedd egy nagyobb tálba vagy fazékba a zöldségeket, és add hozzájuk a cukrot, sót, tormát, ecetet, köményt és a tartósítószert.
  • Hagyd állni 24 órán keresztül, hűvös helyen, és közben többször keverd át alaposan.
  • Másnap szedd a keveréket csírátlanított, tiszta befőttes üvegekbe. Fontos, hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegekben, ezért töltés közben jól nyomkodd le a zöldségeket. Ha tele vannak az üvegek, öntsd rá a levet, amit a zöldségek eresztettek. Ha esetlen nem elég a lé, salátalével pótolhatod. Érdemes szívószállal, evőpálcikával kipiszkálni a légbuborékokat az üvegekből, mielőtt a kamrapolcra kerülnek.
  • A kész savanyúságot tárold hűvös helyen; két hét múlva fogyasztható. Isteni köret sült húsokhoz és grillezett zöldségekhez, de szendvicsben is megállja a helyét.

A nyers céklasaláta egész télen ellátja vitaminnal a családot.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?