Létrehozva: 2022.01.10.

Januári csoda: Nem hiszed el, mit talált kiskertjében a szabolcsi háziasszony

Télen minden hobbikertész a tervezéssel tölti az idejét, hiszen alig akad tennivaló odakint. Nem csoda, hogy mindenki felkapta a fejét, amikor a háziasszony megmutatta, mit szüretelt most a kiskertjében.

Alszanak ilyenkor a konyhakertek, már mindenki a következő szezont tervezi, de Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony még most is szüretelt, A frissen szedett kelbimbó januárban ritka vendég a konyhaasztalokon, de Vali gyorsan leszögezte: ő ilyenkor szokott szüretelni.

Ilyenkor már nem sok minden van a konyhakertben. Fotó: Pixabay.com

Bizony, bár kevesen tudják, hogy a kelbimbó januárban a legfinomabb, hiszen ilyenkor már szép nagyok a rügyek, és mostanra már tökéletesen beérett a termés. Amikor Valika megosztotta a bőséges termésről készült fényképet Facebookon, sokan kérdezték, mi a titka, hogy még most is termett ebből a finom és egészséges zöldségből a kertjében. A szabolcsi csodaháziasszony elárulta, hogy nincs különösebb titok: a kelbimbót ilyenkor kell szedni, és kész.

Alaposan meglepte a követőit ezzel a fotóval a szabolcsi háziasszony. Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali konyhája és kertje)

Nem kell különösebben bemutatni senkinek ezt az egészséges, különleges zöldséget, bár amilyen jót tesz a szervezetnek, annyira megosztó, hiszen egyedi ízét, illatát nem mindenki szereti. Bár tény, hogy ebben az is szerepet játszhat, hogy kevesen tudják jól elkészíteni, hiszen ahhoz, hogy ne legyen fanyar, kesernyés íze, nagyon precíznek kell lenni a konyhában. Megéri azonban kitanulni a fortélyait, hiszen a kelbimbó tele van C-vitaminnal, K-vitaminnal, rostokkal és nyomelemekkel. Az ízét az is befolyásolja, hogy mikor szüretelik: a legtöbben legkésőbb októberben már leszedik, pedig ez a zöldség akkor lesz igazán zamatos, ha elég ideig éri a hideg. Ezért érdemes türelmesnek lenni, és kivárni a szürettel a januárt.

A kelbimbó januárban a legzamatosabb. Fotó: Pixabay.com

A kelbimbó ugyanis kifejezetten a hideg időszakban érzi jól magát, a legtöbb fajta esetében a rügyek október végén kezdenek beérni, és egészen február közepéig szedhetjük a vitamindús bimbókat. A titok tehát a türelem: tavasszal, április végén lehet helybe vetni a kelbimbót, és termésre legkorábban októberben számíthatunk. Megéri azonban a várakozás, hiszen nincs is jobb érzés, mint télen friss, egészséges zöldséget szedni a saját kertünkből.

Így lesz igazán finom Sok múlik azon, hogyan főzzük meg. Fotó: Pixabay.com Főzés előtt érdemes a kelbimbók külső leveleit eltávolítani, a szárába pedig vágjunk késsel egy X-et, hogy át tudjon főni. Kevés vízen, fedő alatt pároljuk, hogy meg tudja őrizni a tápanyagtartalmát – ráadásul így kevésbé lesz átható az illata. Villával ellenőrizzük, hogy elkészült-e: ha akadálytalanul jut át a zöldség húsán, akkor már jó. Nagyon fontos, hogy soha ne főzzük túl, hiszen ilyenkor jön az a jellegzetes, kénes szag, amit senki nem szeret, és ilyenkor már az íze sem az igazi. 6-7 percnél tovább általában nem kell párolni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

metropol.hu

„Gáborékat hagyd békén! Neki is jár a boldogság” – Tóth Gabi válaszolt a provokálónak

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Ezeket a magyarországi kegyhelyeket látnod kell

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó