kulcsár edina
Csípõbõl vágjuk rá: lecsó! És milyen igaz! Az egyik legfantasztikusabb szezonételünk, melynek minden összetevõje ajándék a szervezetnek!
Lássuk sorban, hogy miből is áll ez a pompás étel.
Kétségtelenül az egyik legfinomabb zöldségünk! Gyönyörű piros, lédús és illatos! A paradicsom legjobb tulajdonsága azonban, hogy hőkezelés hatására sem veszíti el likopin tartalmát.
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. Ezen túl jelentős mennyiségű kálium és magnézium is található benne. Gyakorlatilag az egész testre remek hatással van, közismerten remek májvédő. A vitamin tartalmának az immunrendszer jobb működését és remek bőrvédő hatását köszönhetjük. Ez különösen jól jön napégéskor, vagy makacs sebek kezelésében. Ezen felül a paradicsom méregtelenít és segíti az emésztést.
Legfontosabb tulajdonsága magas C-vitamin-tartalma, a nyers paprikában hétszer annyi található, mint a citromban! De bőségesen tartalmaz A-, némi E-, és szinte minden fajta B vitamint is, illetve nagyon sok magnéziumot, és kalciumot.
Erejét a kapszaicin adja, mely szerepet játszik a zsír lebontásában, ezért
a paprika az egyik legjobb fogyókúrás zöldség.
Mind ezeken túl remek májregeneráló, herpeszölő, de még a fogszuvasodástól is véd. Antioxidáns hatásának köszönhetően csodásan hat immunrendszeredre, és nem lehet szó nélkül hagyni emésztést segítő, koleszterincsökkentő és vérkeringést támogató tulajdonságát sem.
A népi gyógyászatban számos ok miatt orvosságként tartották számon az egyszerű vöröshagymát. Megfázásos betegségek enyhítésére, köhögés csillapítására, légúti megbetegedések kezelésére alkalmazták.
Ma tár tudományosan is bizonyított egészségvédő hatása, ezért tovább megyünk: a hagyma bevethető magas vérnyomás ellen, csökkenti a szívroham és az érelmeszesedést kockázatát valamint segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést, és a trombózist. Igen hatékony gyulladásokkal szemben is. Fontos tudni, hogy kedvezően befolyásolja a vércukor- és a koleszterinszintet, de új feltevések szerint a hagyma kénvegyületei gátolják bizonyos tumorsejtek növekedését is.
Lássuk be, a lecsó, úgy ahogy van, igazi immunbomba!
Most már nem is olyan nehéz elképzelni, hogy mitől olyan egészséges is a lecsó! Hogy isteni finom is, csak pont az „i”-re. Teljesen mindegy, hogyan készül, tojásosan, rizsesen, kolbászosan, jó erősen, zöldségesen, az biztos, hogy
nyár nem múlhat el lecsó nélkül!
Természetesen a lecsó is friss alapanyagokból a legfinomabb! Ezért is nagy kedvenc ilyenkor, szezonban. Most a legízletesebb, legegészségesebb és leghazaibb! Na persze, ha elég ügyes és vállalkozó kedvű vagy, átmenthetsz egy pár üveggel télire is.