FAZÉK

Nagyanyáink titka igazi istennővé tesz

Ez az a trükk, amit semmiképp nem szabad kihagynod ahhoz, hogy komplett legyen a karácsonyi menüd! Mutatjuk a tökéletes bejgli titkát!
  • Szerző: Ripost

A bejgli karácsonykor legalább annyira alapvetés, mint a karácsonyfa. Nincs szenteste enélkül az isteni diós, mákos, esetleg gesztenyés finomság nélkül! Mindenkinek megvan rá a titkos és jól bevált családi receptje, mégis gyakran aggódunk miatta, hogy mégsem lesz tökéletes. Most összegyűjtöttük, mire figyelj ahhoz, hogy igazán jól sikerüljön a sütemény!

1. Arányok

Fele-fele arányban álljon a bejglid tésztából és töltelékből, így nem fog megrepedni. Ha még precízebb szeretnél lenni, akkor picivel (de tényleg csak árnyalatnyival) több legyen a tészta, hogy belekalkuláld a végeredménybe a nedvességet és zsiradékot, mely sülés közben távozik a tésztából.

2. A tökéletes tészta

Szükséged lesz élesztőre, de ne futtasd fel, hiszen a cél nem az, hogy kalácsot készíts. Használj jó minőségű lisztet, sertészsírt és vajat a megfelelő állag és omlósság eléréséhez.

3. Ínycsiklandó töltelék

Cukorral vagy mézzel édesítsd a vizet, melyet felforralsz ebbe szórd a diót vagy mákot. Ízesítsd bátran és gazdagon! A klasszikusan megszokott citromhéj és mazsola mellé tehetsz például cukrozott narancshéjat is, a tölteléket tovább fejlesztheted azzal is, ha kinyomkodott meggyet teszel bele, esetleg adsz hozzá reszelt almát, melyet előtte gondosan kinyomkodsz, hogy ne áztassa el a tésztát.

4. Sütési hőmérséklet

Előmelegített sütőt használj, de ne legyen túlságosan forró, amikor a bejgliket belerakod, mert akkor túl gyorsan fog megbarnulni. Ha viszont nagyon alacsony a hő, akkor szép lassan elkezd benne megkelni a tészta az élesztő miatt, és így máris egészen más lesz az összhatás, mint szeretnéd. A sütés közben 190-200 fokosra állítsd a sütőt. Nagyjából 25-30 percig várj, amíg elkészül. A repedések elkerüléséhez szurkáld meg még nyersen a tésztát, hogy legyen hol távoznia sülés közben a gőznek a töltelékből.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?