FAZÉK

Most sem késő befőzni: a tél kedvence ez a lekvár

Igazi különlegesség lehet ilyenkor ősszel a sütőtöklekvár, naranccsal megbolondítva pedig isteni finom. Főzz belőle néhány üveggel, nem bánod meg.

A fűszerezés is rád van bízva, de ha ránk hallgatsz a recept szerint mindegyiket beleteszed. A klasszikus téli és ünnepi fűszerek illenek ehhez a különleges lekvárhoz. Karácsonyi reggeleken egy kis kaláccsal fantasztikus lesz. Akár ajándéknak is tökéletes. Íme a narancsos sütőtöklekvár receptje!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Narancsos sütőtöklekvár

Narancsos sütőtöklekvár

Narancsos sütőtöklekvár Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 db sütőtök ( megtisztítva nagyjából 800 g )
  • 4 db narancs
  • 2 db citrom leve
  • 80 g cukor vagy édesítő
  • 2 ek dzsemfix
  • ( ízlés szerint 1 tk fahéj, 1 kk szegfűszeg, 1 kk csillagánizs)

Így kézítsd el:

  1. Hámozd meg a tököt és kockázd fel. Tedd fel főni annyi vízben, ami éppen ellepi.
  2. 15 percen át forrald, addig megpuhul. Közben a narancsokat pucold meg, a fehér hártyáktól is alaposan szabadítsd meg. A citrom levét csavard ki.
  3. 3 kanál forró lekvárban keverd el a dzsemfixet és add hozzá úgy, hogy ne legyen csomós. Alaposan keverd össze az egésszel.
  4. Öntsd bele a csavart citromok levét, (a fűszerek közül, amit szeretsz szintén mehet hozzá ) és forrad tovább 3 percig.
  5. Töltsd a lekvárt üvegekbe.

Jó étvágyat!

Tudtad?

A sütőtök, a kukoricához és a burgonyához hasonlóan, Amerika felfedezése után került földrészünkre, őshazája Közép-és Dé-Amerika trópusi vidéke az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott, Európában hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és temesztett növény Magyarországon is. Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos elkészítési módra lenne lehetőség. Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, például kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert használhatunk hozzá, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltó köret, püré is készülhet belőle.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?