FAZÉK

Mit főzzünk, ha valaki beteg a családban?

Leterítettek a vírusok? Ezeket az ételeket érdemes az asztalra tenned! És vajon igaz az a régi mondás, hogy a mama húslevese mindent meggyógyít?
címkék:

A forró levesek gyógyító hatását több kutatás is igazolta – egy új vizsgálat szerint még malária esetén is segíthetik a beteg gyógyulását. Egy korábbi, 2000-ben elvégzett vizsgálat szerint pedig a hagyományos húsleves gátolta a neutrofil sejtek vándorlását – ezek a fertőzés ellen küzdő fehérvérsejtek felelősek azért, hogy náthásan folyik az orrunk. A kutatók azonban nem találtak magyarázatot ennek a jelenségnek az okára.

Leves 01

Fotó: Pixabay.com

A tudósok szerint a gyógyító táplálékok között a húslevesen kívül ott a fokhagyma és az édeskömény is. Ha mindezeket összefőzöd, remek krémlevest készíthetsz belőle, és így mindhárom étel gyógyhatását maximálisan kiaknázhatod. A fokhagyma ismert gyulladáscsökkentő, és egyes vizsgálatok szerint jót tehet ízületi gyulladások, köszvény, sőt, akár depresszió esetén is. A húsleves pedig fehérjetartalmával is támogatja a gyógyulást: nem csak a sportolók regenerálódását segíti, hanem akkor is jó hatású, ha egy betegség miatt kell regenerálódnunk.

Leves 02

Fotó: Pixabay.com

Ha viszont a beteg nem szereti a levest, ugyanezt a célt érhetjük el a zabkásával is – különösen akkor, ha a beteg túl gyenge ahhoz, hogy megrágjon más, fehérjedús ételeket, például a húst. A halban levő omega-3 zsírsavak szintén gyulladáscsökkentő hatásúak, így ez is jó vacsora-ajánlat, ha valaki beteg a családban. A tejes édességek is rengeteg fehérjével segítik a gyógyulást – nem véletlenül lett a madártej is a lábadozóknak főzött egyik kedvenc fogás.

címkék:
És ezeket olvastad már?