Létrehozva: 2015.11.08.

Megromlott az étel vagy sem? Így állapíthatod meg!

Évek óta ugyanazt a csomag fûszert használod? Lehet, hogy elkelne a kamrában egy nagyobb takarítás, mert még az elronthatatlannak tûnõ élelmiszerek is megromlanak egyszer. Megmutatjuk, hogyan állapítsd meg, hogy használhatsz-e néhány élelmiszert.

Fűszerek

Ha száraz, hűvös és sötét helyen sokáig tárolod őket, nem lesznek egészségtelenek, de mindenképp veszítenek az aromájukból. A legtöbb fűszert ma már besugárzással tartósítják, ami elpusztítja a káros baktériumokat, ám az aroma őrölt fűszerek esetében 3-4 év alatt, zöldfűszerek esetében pedig 1-3 év alatt elillan. Szagolj bele, és nézd meg: ha nem elég intenzív a színe vagy az illata, dobd ki.

A vörös fűszerek, mint a cayenne bors vagy a paprika tovább maradnak frissek a hűtőben.

Szódabikarbóna és sütőpor

Száraz, hűvös és sötét helyen a szódabikarbóna és a sütőpor évekig is friss maradhat. Ha viszont a hűtőben tárolod, cseréld le havonta a megmaradt készletet, mivel kellemetlen szagokat szívhat magába. Arra az egyre kell vigyáznod, hogy ne veszítsen a hatékonyságából, mivel így lapos maradhat a sütemény. Sütés előtt ezért szórj egy keveset ecetes vízbe. Ha pezseg, nincs semmi baja. A sütőport ecet nélkül, forró vízben teszteld: ha buborékokat képez, és pezsegni kezd, felhasználhatod.

Olaj

Az olajat szintén sötét és hűvös helyen kell tárolni az eredeti műanyag vagy üvegpalackban. Ha nem nyitod ki, körülbelül 2 évig őrzi meg a minőségét. Ha viszont kinyitottad, minél hamarabb használd el, mivel a hő, a fény és a levegő miatt hamar megavasodhat. Az avas olajat jellegzetes szagáról ismered fel, de az íze is árulkodó. Nemcsak az ételt rontja el, hanem egészségtelen is, úgyhogy jobb, ha kidobod.

Liszt

A liszt tartóssága sok mindentől függ, például attól, hogy fehér vagy teljes kiőrlésű lisztről van-e szó. A teljes kiőrlésű liszt nem tart olyan sokáig, mert a gabona benne levő természetes olajtartalma megavasodhat. Lehetőleg pár hónapon belül használd el, a fehér lisztet pedig legfeljebb egy-két évig tárold. Az alternatív liszteket, például a mandula-, csicseriborsó- vagy kókuszlisztet a legjobb a hűtőbe tenni, itt legfeljebb 6 hónapig, míg a fagyasztóban legfeljebb 1 évig állnak el. Ha kesernyés illatot vesz fel, kuka.

Vaníliakivonat

Alaposan lezárt üvegben akár 4 évig is eláll, csak akkor dobd ki, ha csökken az aromája. Az üveg alján levő üledék miatt ne aggódj, azok csak vaníliadarabkák, és egyszerű felrázással eltüntetheted őket.

Méz

Élelmiszer-biztonsági szempontból nincs miért aggódnod: a méz savas, alig van víztartalma, és természetes hidrogén-peroxidot tartalmaz, így szinte lehetetlen, hogy a baktériumok elszaporodjanak benne. Ám az tény, hogy megkeményedhet, és kristályosodhat, ezt azonban óvatos melegítéssel megszüntetheted. Idővel a méz megsötétedhet, és intenzívebb lehet az íze, de egyébként a többéves méz is teljesen rendben van.

Cukor

A mézhez hasonlóan a cukorban sem tudnak elszaporodni a baktériumok, így az nem romlik meg. Baj csak akkor van, ha nedvesség kerül bele, és összecsomósodik, megkeményedik. Tartsd lezárt tárolóban, és száraz helyen. A barna cukor kicsit más, mivel, bár ez is megőrzi biztonságosságát és ízét, akár téglakeményre is száradhat. Ám ha 30 másodpercre a mikróba teszed, visszanyeri korábbi textúráját.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk