Létrehozva: 2019.11.08.

Márton-napi finomságok: így süssünk libát otthon

November 11-e Szent Márton napja, melynek egyik fő jellegzetessége a jóízű falatozás. Úgy tartják ilyenkor, mindent meg kell enni az tányérról, s fenékig kell üríteni a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.

A Márton napi hagyományok hosszú-hosszú múltra tekintenek vissza, és ismét egyre több helyen tartják az ehhez a naphoz tartozó régi, szép szokásokat. Őseink úgy gondolták, aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Egy 1881-ben megjelent szakácskönyvben is az egekig magasztalták a liba húsát, zsírját ízénél fogva külön kiemelték a sertéshez képest, a májáról pedig a legkényesebb ínyencek is csak dicsérő szavakat szóltak. Ráadásul úgy tartották, az isteni libafogások mellé, csakis újbor nyitható, amit szintén ezen a napon lehetett először megkóstolni. Manapság a francia „beaujolois”mintájára nálunk is egyre több borász jelentkezik menyei új borokkal, amit számtalan fesztivál keretében kóstolhatunk szerte az országban. Ráadásul a mondás is úgy tartja:”Ha lúd legyen kövér”, így aztán ma már szinte minden étterem jobbnál jobb libafogásokkal készül ezekben a napokban. De természetesen otthon is ülhetünk ilyenkor libatort és elkészíthetjük a számtalan finomság egyikét.

Sült libacomb párolt káposztával

Fotó: 123rf

Hozzávalók:

  • 4 db libacomb,
  • 2 paprika,
  • 2 paradicsom,
  • 10 dkg vegyes zöldség,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál libazsír
  • 1 dl vörösbor,
  • 1 fej vörös káposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 ek ecet
  • cukor, fahéj, olaj, só, bors, majoránna, köménymag
  • Elkészítés: A libacombokat sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg a majorannával. A tepsibe rakott libacombok mellé szeletekre vágott zöldséget, 1 paprikát, 1 paradicsomot és fokhagymát teszünk, kevés olajat és vizet is öntsünk rá. Közepesen meleg sütőben, alufólia alatt 1 óra alatt puhára pároljuk, majd pirosra sütjük. Közben a káposztát legyaluljuk, és sózzuk. Egy nagy lábasban a zsírt felolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot és a vékony csíkokra vágott hagymát, és karamellizáljuk. Pici ecettel felöntjük és rátesszük a káposztát. Pici vizet öntünk alá, megszórjuk pár szem köménymaggal, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor már kellően megpuhult, akkor beleöntjük a vörösbort, és még 5 percig főzzük, ekkor már fedő nélkül.

    Libapástétom

    Fotó: 123rf

    Hozzávalók:

  • 1 friss libamáj,
  • 1 liter tej,
  • 1 pohár édes tokaji bor,
  • só, bors, szerecsendió, fahéj, porcukor
  • Elkészítés: Tisztítsuk le a libamájat és egy éjszakára áztassuk be 1 liter hideg víz és 1 liter hideg tej keverékébe – lefedve tegyük hűtőbe. Másnap öntözzük meg tokajival. Hagyjuk állni még egy órát. A sütőt melegítsük elő 130 fokra. 1 kg májhoz 12 g sót, 3 g borsot, csipetnyi szerecsendiót, késhegynyi fahéjat és csipetnyi porcukrot szórjunk – mindkét oldalára. A májdarabokat szorosan egymás mellé illesztve tegyük egy cserépedénybe, majd fedjük le. Tegyük be a sütőbe. (1kg máj sütési ideje1 óra). Hagyjuk kihűlni, majd 1 napra tegyük hűtőbe. Másnap szedjük le a fagyott zsírt, olvasszuk fel, majd kanalazzuk vissza a pástétomra. 3-7 napig pihentessük a hűtőben.

    Ludas kása

    HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg libaaprólék (szárnytő, zúza, szív, nyak, láb)
  • 1/2 kg libamell
  • 50 dkg gersli vagy rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg libazsír
  • 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller)
  • 10 dkg gomba
  • majoránna, só, bors, gyömbér
  • ELKÉSZÍTÉSE:

    A megtisztított libaaprólékot és a mellehúsát nagyobb darabokra vágjuk. Mélyebb lábosban 5 dkg zsíron finomra vágott hagymát, fokhagymát pirítunk, hozzátesszük a libát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majoránnát és reszelt gyömbért teszünk bele. Fedővel letakarjuk, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított zöldséget, a szeletelt gombát, és fedő alatt még tovább főzzük. Egy serpenyőben 5 dkg zsíron megforrósítjuk a gerslit vagy a rizst, majd hozzátesszük a libaraguhoz, és annyi vízzel öntjük fel, hogy megfőjön benne. Ha felforrt, tovább ízesítjük, és fedő alatt forró sütőben készre pároljuk.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Magyar Péter baklövésén röhög az internet

    borsonline.hu

    Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

    vg.hu

    Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

    metropol.hu

    Bodrogi Gyula párja: "Ez a mai napig szerelem!"

    vg.hu

    Talgo-ügy: csak nem talál jobb vevőt a spanyol kormány, nyerhetnek a magyarok

    origo.hu

    Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    ripost.hu

    Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

    ripost.hu

    Meg ne próbáld! Ha ezt a számod hívod, milliókkal fognak átverni

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk