FAZÉK

Megújult a madártej, egyszerűen nem lehet abbahagyni!

Muszáj neked is megkóstolnod ezt a változatot.
címkék:
  • Szerző:

Igazi békebeli desszert, amely a napsütést hozza el az otthonodba. Bármikor fogyaszthatod és még a legrégebbi szakácskönyvek alapján sem kell hozzá más, mint tej, cukor és tojás. Vaníliarúddal a legfinomabb, de ha nincs kéznél, helyettesítheted vanillincukorral is. Lehetőleg kerüld a lisztes változatokat, mert csak nehezítenek rajta, ráadásul elveszik a madártej lényegét, a habkönnyű állagot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

madártej

Fotó: shutterstock

Mutatunk egy igazán finom, tavaszi hangulatú madártej receptet, amely után biztosan megnyalod mind a tíz ujjadat!

Madártej eperpürével, pirított mandulával

Hozzávalók:

  • 1 liter tej

  • 7 db tojás

  • 7 evőkanál cukor

  • 1 darab vaníliarúd

  • 40 dkg eper vagy málna (fagyasztott is lehet))

  • 2 evőkanál porcukor

  • 1 csomag szeletelt mandula

Így készítsd el:

A tojásokat válaszd szét, a fehérjét verd habbá villával vagy botmixerrel, félúton adagolj hozzá 2 evőkanál cukrot. Miután a hab fényes és kemény lett, forralj fel kb. 7 deci tejet a vaníliarúddal együtt, utána mérsékeld a hőt. A vaníliát vedd ki, hosszában vágd fel és kapard ki belőle a magokat, majd tedd vissza a lábosba. Evőkanálnyi adagokat tegyél a habból a forró tejbe, 2-3 perc alatt kész lesz, félidőben forgasd meg. Egyszerre elég csak pár darabot kifőzni, mert nagyra nőnek a habgaluskát. Szűrőkanállal egy nagyobb tányérra rakd félre a kész „felhőket”. Közben a tojássárgáját 5 evőkanál cukorral keverd habosra, majd öntsd hozzá a maradék tejet is. Folyamatos keverés mellett lassan csurgasd a forrásban levő tejbe a tojássárgás elegyet. Mérsékelt hőmérsékleten, állandó kevergetés mellett szigorúan csak forráspontig hevítsd a madártejet, majd vedd le a tűzhelyről. Miután kihűlt, a habgaluskával együtt rakd be a hűtőbe.

Fotó: madártej

Az epret vagy a málnát a porcukorral együtt turmixold krémes állagúra, majd szintén rakd hűtőbe.

Tálaláskor a madártejet kanalazd kis tálkákba, majd csurgass a tetejére a finom gyümölcspüréből. A mandulát egy serpenyőben pirítsd meg, és szórj belőle a desszert tetejére. Együtt csodálatos ízharmóniát alkot a madártej, az édes gyümölcs és a pirított mandula.

Jó étvágyat!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?