YESSS

Elsóztad a levest? Ezekkel az egyszerű trükkökkel javíthatod

Ezeket a jól bevált módszereket érdemes megjegyezned, mert ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülnél, gyorsan helyre tudod hozni a bajt.
címkék:
  • Szerző:

Nincs is frusztrálóbb dolog annál, amikor főzés közben kiderül, hogy túl sok só került a levesbe. Nem kell azonban kétségbeesni, egy jó háziasszony mindig menti a menthetőt és a leves elsózása pont olyasmi, amit néhány egyszerű trükkel hamar ki lehet javítani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mutatjuk, milyen trükkel tudod megoldani az „elsózás” problémáját:

leves elsózása

1. Legegyszerűbb módszer a hígítás és dúsítás: sokan esküsznek arra, hogy főtt krumplit kell rakni a levesbe és az elvonja a sót. Ez azonban csak félig állja meg a helyét, mert sok vizet is elvon, ami nem tesz jót a levesünknek. Az a legjobb, ha a krumpli mellé még más levesbe való zöldséget is aprítunk, mint például sárgarépa, fehérrépa, karalábé, majd vízzel vagy alaplével hígítjuk a meglévő adagot. Így bizonyosan finomabb lesz a végeredmény, melyet még friss zöldfűszerekkel tudunk turbósítani.

2. Bátrabb háziasszonyok esetében a tojásfehérjehab használata is szóba jöhet. Régi praktika, a megszilárdult hab ugyanis nagyon jól felszívja a sót. A tojásfehérjét óvatosan öntsük bele a levesbe, majd amikor megkocsonyásodott, óvatosan emeljük is ki a levesből.

3. Ha krémlevest vagy habart levest főzünk, akkor bátran dúsíthatjuk még az alapot joghurttal vagy tejföllel, mert ez segít elvenni a só intenzitását. Ez főzelékek esetében is nagyon jól működik, de az elsózott sült húsokat is meg lehet menteni oly módon, hogy rakott, tepsiben sült ételt készítünk belőle tejfölös, joghurtos vagy tejszínes alapon.

leves elsózása

Fotó: shutterstock

4. A szódabikarbóna ebben az esetben is csodaszer. Fél vagy maximum egy késhegynyi szódabikarbónával mérsékelhetjük a sós ízt, azonban ennél többet ne tegyünk az ételbe, nehogy mellékíze legyen. A levesek mellett használhatjuk mártások, pörköltek, raguk, egytálételek és öntetek esetében is.

5. Bizonyos levesek vagy főzelékek esetében az édes ízt is használhatjuk a só elnyomására. Egy kávéskanál almaecetet keverjünk össze szintén egy kávéskanál cukorral, melyet kis adagonként rakjunk bele a levesbe. Kóstolással ellenőrizzük, mennyi elég ahhoz, hogy semlegesítse a felesleges sómennyiséget.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?