FAZÉK

Lekvárt főzni cukor nélkül is lehet

Évtizedekig éltünk abban a tévhitben, hogy lekvárokat, kompótokat eltenni csak cukorral lehet. Ettől lesz zselés az állaga, és áll el hónapokig a kamrában! Cukor nélkül is lehet finom és egészséges!
címkék:
  • Szerző: Ripost

A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükség sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre!

Íme, a legfontosabb lépések:

1. Csak ép üvegeket és fém fedőket használj, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.

2. Alaposan mosd el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztasd le és távolítsd el a címkéket is.  A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítod meg.

3. Ezután...

...egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzd ki a tetőket és az üvegeket is.

Egy nagy csipesszel vegyél ki mindent és tedd tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgesd el!

4. Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használj!

5. Csak kis üvegeket tölts meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak csak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.

6. Ha belemerted a gyümölcsöt, levet az üvegbe, szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatod, hogy egy éjszaka szárazdunsztba kerüljenek az üvegek.

Ha a krémesebb lekvárokat szereted, turmixold össze a hozzávalókat, ha nem, tegyél a fazékba nagyobb darabokat.

Próbálkozhatsz vegyes lekvárokkal is, a meggy, málna, ribizli együtt például fantasztikus. De kipróbálhatod az epret bodzával is.

TIPP: Ha a zselésebb, kocsonyásabb lekvárokat kedveled, vásárolj bioboltban agar-agar zselésítő anyagot, ami természetes, tengeri algából készült. Nem csak a cukor adja a zselés állagot! A fehér cukor sajnos káros az egészségedre, akadnak olyan országok, ahol már azon gondolkodnak, hogy betiltják!

Ugye milyen egyszerű? Ugyanígy szörpöt is készíthetsz cukor nélkül.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?