FAZÉK

Ki ne dobd a kiürült sörös dobozt, eszméletlen, mire használhatod!

Amikor a férfi az utolsó cseppet is kiitta a sörös dobozból, akkor jön el a nők ideje! Parádés kürtős kalácsot lehet ugyanis sütni a kiürült sörös dobozok segítségével! Mutatjuk is a módszert, zseniális!
  • Szerző: Ripost

Erdélyben régi hagyománya van a nyílt tűzön sütött kürtőskalácsnak - ez afinom csemege a vásárok közkedvelt sztárja. A kürtőskalács nem véletlenül külön műfaj: hatalmas hengerekre tekerik rá a tésztát, a  tűz fölött forgatva sütik meg.

Otthon eddig kevesen mertek nekiállni, hiszen nehéz ezt a módszert háztartási körülmények közt kivitelezni. A zseniális magyar háziasszonyoknak azonban erre is akadt ötletük: a tésztán kívül sörös doboz és alufólia kell hozzá.

Sörös dobozon sült kürtős kalács

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 1/2 dl olaj
  • 3 vanília cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • kb. 10 dkg kristálycukorral kevert darált dió

Így készül:

1. Kevés tejjel gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.

2. Kelesszük  duplájára - kb 1 óra, közben kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és burkoljuk be alufóliával a dobozokat.

3. A megkelt tésztát vágjuk 3 egyenlő részre, majd ezeket is harmadoljuk. Így 9 tésztadarabunk lesz. Mindegyiket sodorjuk hosszú csíkokra, majd tekerjük fel az alufóliával bevont sörös dobozokra.

4. Kenjük át olvasztott vajjal, majd forgassuk bele a cukros dióba.

5. Mehetnek a kalácsok a sütőbe, kb. 18-20 perc alatt szép pirosra sülnek.

(Ötlet: Ildiko Marton, Facebook, Vali hagyományos konyhája)