FAZÉK

A legfinomabb karalábéfőzeléknek ez a trükkje, imádni fogod

Most olcsón kapható ez a zsenge, finom zöldség a piacokon, érdemes belőle elkészítened ezt a finomságot! Nem csupán azért, mert nagyon egészséges, hanem azért is, mert ezzel a trükkel mindenki imádni fogja...
  • Szerző:

A karalábéfőzelék olcsó és eszméletlen finom; főleg, ha megbolondítod egy kis húsgombóccal! Bónuszként a karalábé tele van C-vitaminnal, nagyon alacsony a kalóriatartalma, és rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például cinket, rezet, magnéziumot, foszfort, vasat és kalciumot. Így, ha egy egészséges ebédre vágysz, nem kell tovább keresgélned. A zsenge, friss karalábéból készült főzeléknél finomabbat nehéz elképzelni; de húsgombóccal egyenesen isteni lesz. Bár tény, hogy a karalábéfőzelék nem olyan népszerű a magyar konyhában, mint a borsó- vagy a krumplifőzelék, de ha egyszer elkészítetted, többet nem veszed le a menüről! Mutatjuk a receptet!

Fotó: Duna Tv

Hozzávalók a főzelékhez:

  • 4 db zsenge karalábé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 csokor zöldpetrezselyem
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál tejföl
  • zsír és liszt a rántáshoz
  • ízlés szerint só és bors

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók a gombócokhoz:

  • 1 kg darált sovány sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só és bors

Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Vágd kockákra a karalábét. A finomra vágott hagymát egy nagyobb lábasban pirítsd üvegesre, és sózd meg ízlés szerint.
  • A hagymás alaphoz add hozzá a karalábét, majd karamellizáld a cukorral. Ha ezzel megvagy, fedd le, és hagyd, hogy a karalábé a saját levében megpárolódjon.
  • Hintsd meg sóval és borssal, majd öntsd fel körülbelül kétszeres mennyiségű vízzel. Miközben lefedve fő, csináld meg a húsgombócokat.

    Fotó: Pixabay.com

  • Dolgozd össze a darált húst a felkockázott vöröshagymával és az apróra vágott fokhagymával, a pirospaprikával és a két tojással. Ízlés szerint sózd, borsozd. Formázz diónyi gombócokat a masszából, majd tedd a karalábék tetejére, és együtt főzd meg őket. Ettől lesz igazán telt, gazdag íze a főzeléknek.
  • Ha már minden majdnem elkészült, csináld meg a rántást az egy evőkanál zsírból és a két evőkanál lisztből. Add hozzá a tejfölt, majd egy merőkanálnyi főzőlevet, és gyors mozdulatokkal keverd össze. Sűrűsítsd be vele a főzeléket, várd meg, míg egyet-kettőt rottyan, majd apróra vágott friss petrezselyemzölddel ízesítsd.

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?