kulcsár edina
Egyszerû, gyors és szénhidrátszegény reggelit keresel, mégis mindig a zsemlénél kötsz ki? Ebbõl nem lesz karcsúság! Inkább szokj rá arra, hogy reggelire levest eszel!
A leves felmelegít, tele van zöldséggel, és sokáig eltelít. Ha van néhány adag a hűtőben, pár perc alatt megmelegszik, így már csak be kell kanalaznod – semmivel sem telik több időbe, mint megsütni és megenni egy pirítóst. Viszont a pirítósnál sokkal kevesebb benne a kalória és a szénhidrát, és rengeteg értékes, éltető tápanyagot tartalmaz! Vagyis amellett, hogy délig nem leszel éhes, még fogyhatsz is tőle.
Nagy előnye, hogy átmelegít, és egyúttal folyadékot is viszel be vele a szervezetedbe!
Ha nincs időd megenni, akkor egy kávés termoszpohárban akár magaddal is viheted, csak egy kanalat kell bedobni mellé a táskádba.
A legegyszerűbb, ha tárolsz némi csirke- vagy zöldségalaplevet a mélyhűtőben, és előző este elkészíted a belevalókat: párolt zöldséget, szénhidrát csökkentett tésztát, húskockákat, húsgombócot... A krémlevesek is nagyszerűek, és jól tárolhatók. Nyáron a hideg gyümölcslevesek jelenthetik a megoldást. Ám ezeken kívül is van élet, mutatjuk a legjobb reggeli leveseket, amelyeket pár napra előre is elkészíthetsz, hogy reggel csak melegíteni kelljen.
Hozzávalók:
3 teáskanál olívaolaj, 3 közepes sárgarépa meghámozva és kockákra vágva, 3 közepes zellerszár feldarabolva, 1 nagyobb fej hagyma kockákra vágva, 3 gerezd fokhagyma összenyomva, 2 l víz, fél liter lencse beáztatva, egy doboz konzerv paradicsom, 1 teáskanál kakukkfű, másfél teáskanál balzsamecet, 2 teáskanál só, 1 teáskanál fekete bors.
Így készítsd:
Az olajon párold meg a hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert. Add hozzá a vizet, a beáztatott lencsét, a paradicsomot és a kakukkfüvet és a sót, majd főzd 30-45 percig. A végén ízesítsd balzsamecettel és borssal.
Hozzávalók:
2 közepes hagyma, felkockázva, 1 zöldpaprika felkockázva, 1 evőkanál friss kakukkfű apróra vágva (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű), só és bors, 2 evőkanál paradicsompüré, 70 dkg csont és bőr nélküli csirkecomb, 6 koktélparadicsom, felkockázva, fél dl Worcestershire-mártás, 25 dkg fagyasztott, morzsolt kukorica felengedve, 25 dkg fagyasztott, fejtett bab puhára főzve.
Így készítsd:
Forrósíts fel egy kevés olajat közepes tűzön egy nagyobb lábasban. Tedd bele a hagymát, a paprikát, a kakukkfüvet, másfél teáskanál sót és negyed teáskanál borsot. Időnként megkeverve párold 4-5 percig, amíg a hagyma barnulni nem kezd. Keverd hozzá a paradicsompürét add hozzá a csirkét, a paradicsomot, a Worcestershire mártást, és 3-4 dl vizet. Forrald fel, majd vedd le a lángot, és főzd körülbelül 15 percig, amíg a csirkehús meg nem fő. Szedd ki a csirkét a lábasból, ha szükséges, adj még hozzá vizet, tedd bele a babot és a kukoricát, majd 5-10 perc alatt főzd össze. Közben vágd apróra a csirkehúst, majd keverd bele újra a levesbe.
Hozzávalók:
egy doboz kukoricakonzerv, 2 evőkanál olívaolaj, 1 közepes hagyma, felkockázva, só és bors, 8 dl alaplé (vegáknak zöldségből, nem vegáknak csirkéből), 2 nagyobb cukkini hosszában félbevágva és vékonyra szeletelve, 25 dkg zöldbab, egy doboz konzerv paradicsom, 1,5 dl árpagyöngy
Így készítsd:
Forrósítsd fel az olajat egy nagyobb lábasban, párold meg rajta a hagymát 3-5 perc alatt, közben fűszerezd sóval és borssal. Add hozzá az alaplevet és fél liter vizet, forrald fel. Tedd bele a cukkinit, a zöldbabot, a kukoricát, a paradicsomot levével együtt és az árpagyöngyöt, majd fedő nélkül főzd addig, amíg az árpagyöngy meg nem puhul. Ízesítsd újra sóval és borssal. Lefagyasztva akár 3 hónapig is eláll.