FAZÉK

Íme a nagy húsvétisonka-trükk, ilyen finomat még nem ettél

A füstölt-főtt sonka nem maradhat el a húsvéti asztalról, de sok család finoman szólva is ráunt már. Pedig nem csak főzés közben alakíthatod az ízeket, a hús porhanyósságát, hanem utána is. Rengeteg trükk van, amikről még biztos nem hallottál. Ezekből hoztunk egy válogatást!
  • Szerző: Ripost

A gusztusosan szeletelt, füstölt húst tálalhatjuk főtt tojással és uborkával, tormával, zöldhagymával, kaláccsal, fehér vagy teljes kiőrlésű kenyérrel. Ha a családnak a könyökén jön ki a hagyományos recept, itt van néhány tipp, hogyan bolondítsd meg egy kicsit az idei sonkát!

Nem csak egyféleképpen főhet a sonka!

1. Ha maradsz a hagyományoknál, akkor sem mindegy, hogyan főzöd!

Azt biztosan tudtad, hogy érdemes előző éjszakára beáztatni a sonkát: így kiázik a felesleges só, és a rostok rengeteg nedvességet vesznek fel. Annyi vízben főzd, amennyi ellepi, és annyi ideig, ahány kiló a sonka. A lassú forralás az omlós hús titka: soha ne lobogjon a víz, inkább csak gyöngyözzön. Hagyd kihűlni a főzőlében; ha idő előtt kiveszed, kiszárad. Csak akkor szeleteld, amikor már egészen hideg. Hetekig is eláll, de a zamatát csak akkor őrzi meg, ha nem zárt edényben tartod.

2. Haladóknak: kólában főzés, tejben áztatás

Sokkal zamatosabb és finomabb lesz a sonka, ha előző éjszaka nem vízben, hanem tejben áztatod. Porhanyósabb lesz, ha kólában főzöd: egy másfél kilós sonkához két literre lesz szükséged. Az ízén nem fogod érezni, de sokkal puhábbak lesznek a rostok, mintha vízben főzted volna.

3. Sonkafőzés a sütőben?

Senki nem fogja megmondani, hogy nem főzted, hanem sütőben készítetted el, viszont mindenki csodálkozni fog, milyen finom és puha lett. Csomagold be zsírpapírba a sonkát, és kötözd össze. Keverj össze vizet liszttel úgy, hogy galuskatészta állaga legyen. A tészta felét tedd egy mély tepsi vagy sütőtál aljába, jöhet rá a sonka, majd a tetejére a tészta másik fele. Tedd a sütőbe, és közepes hőfokon addig süsd, míg fekete nem lesz a tészta. Ha kihűlt, kalapáccsal verd le a sonkáról a tésztát, és már szeletelheted is!

4. Zöldségek, fűszerek, pikáns megoldások a főzővízben

Nem csak tiszta vízben lehet főzni, ízlés szerint megbolondíthatod zöldségekkel is. Vigyázz: csak akkor add hozzá a répát, petrezselymet, zellert, ha már félig megfőtt a sonka, különben a zöldségek szétfőnek! Fűszerezheted fokhagymával, vöröshagymával, egész borssal, borókabogyóval, babérlevéllel. Ha azt akarod, hogy igazán pikáns legyen, tehetsz a főzővízbe csilit, fehérbort vagy ecetet, de akár almát, szilvát, csillagánizst vagy egész fahéjat is!

5. Főzd meg, és aztán fűszerezd!

Sokkal erősebben érvényesülnek a fűszerek, ha tiszta vízben főzöd a sonkát, majd külön elkészített fűszeres lében hagyod kihűlni. Ebbe a második lébe is ízlés szerint bármit tehetsz: fehérbort, zöldségeket, fűszereket – a lényeg, hogy forrald meg a vizet a fűszerekkel, majd ha kilencven fokosra visszahűlt, tedd bele a főtt sonkát, és várd meg, míg kihűl.

6. Dugd be egy picit a sütőbe, nem fogod megbánni!

Ha valami nagyon különlegeset szeretnél idén készíteni, akkor érdemes bevetned néhány főzés utáni, sütős trükköt. Mindegyik titka abban van, hogy a már megfőtt sonkára pikáns fűszeres krémet kensz, és tizenöt percre a sütőbe teszed. Így készíthetsz barnacukros-mézes kéreggel bevont sonkát, mézes-mustárost, vagy meggylekváros-csilis bevonatú sonkát - a lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt!