Létrehozva: 2019.10.16.

Így készül az igazi birsalmasajt

A birs élénksárga, göcsörtös gyümölcse az egyik legfeltűnőbb jelenség ilyenkor a piacon. Illatával messziről csalogat, menjünk hát közelebb hozzá bátran. Fogjuk meg: puha és bársonyos, s ha már itt tartunk, ne tegyük le, vigyük haza és készítsünk belőle finomságokat!

 

Birsalmasajt

Íme, a legegyszerűbb receptúra: hámozzunk meg 3 kg birsalmát, a gyümölcsök magházát vágjuk ki. Darabolhatjuk is, de nem muszáj. Tegyük fel annyi vízben főni, amennyi épp csak ellepi. 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal és 1 db szegfűszeggel, ízesítsük, cukor még nem kell bele. Turbózhatjuk 1 karikára vágott citrommal, kellemes aromát ad. Legföljebb 15 percig forraljuk, ekkor öntsük át egy másik edénybe a főzőlét, a citromdarabokat emeljük ki, a megfőtt birset pedig turmixoljuk össze. A masszába tegyünk kb. 50 százaléknyi cukrot, de aki biztosra akar menni, kalkuláljon 80 százalékkal. Újra forraljuk fel a masszát és néhány percig hagyjuk rotyogni. Vigyázat, prüszköl, köpköd, mint egy vulkán! Aki túl édesnek érzi, belecsavarhat még egy citromot. A birsmasszát rögtön forrón öntsük formába, legpraktikusabb a sütőpapírral bélelt tepsi.

Fotó: 123rf

Így is lehet:

Sajthoz főzhetjük héjastól is a birset, hiszen ebben a rétegben található a gyümölcs pektin tartalmának nagy része. Ám így a forró masszát így át kell passzíroznunk.

Bolondítsuk!

Ha unalmasnak találjuk a hagyományos változatot, bátran variáljuk dióval, mandulával, mogyoróval, akár aszalt gyümölcsökkel, például szilvával és áfonyával. A magvakat felaprítva keverjük a forró birsbe, de szórhatjuk a tepsi aljára, vagy a frissen kiöntött sajt tetejére is. Az viszont nagyon fontos viszont, hogy a magokat megpirítsuk, mielőtt a hozzáadjuk a sajthoz – a nyers magoktól ugyanis hamarabb kezd penészedni.

FONTOS!

- Ne öntsük túl vastagra a sajtot, mert a közepe nem biztos, hogy megköt!

- A kiöntött sajtot két nap után fordítsuk át, hogy a másik oldala is szikkadni tudjon. Átfordítás nélkül az alja, bepárásodik és penészedhet.

Hogyan tároljuk?

A kész sajtot fektessük sütőpapírral bélelt dobozba. Több réteget is rakhatunk egymásra. A dobozt tartsuk lezárva hűtőben, hogy a sajtot ne érje fény, ne száradjon tovább a levegőn és hűvösön legyen.

+1 TIPP

Őszi limonádé

A leöntött birslét töltsük üvegekbe, bő egy hétig a hűtőben eláll. Vízzel hígítva kevés citrommal a legfinomabb őszi limonádé!

KERETES

Nemcsak finom, egészséges is!

A birsalmát P-vitamin tartalma teszi különlegessé. Mivel ez az anyag erős antioxidáns, gátolja a szervezet öregedési folyamatait, emellett elősegíti, erősíti a C-vitamin áldásos hatásait. Számos vitamin is nagy mennyiségben található benne, így A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin, vagyis a birs erősíti az immunrendszerünket. De enyhít a gyomorpanaszokat is, segít puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés esetén is. Remek görcsoldó, még menstruációs fájdalmak ellen is bevethetjük. Ciklus előtti napokban érdemes meginni 1-2 pohár birslét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokakat érintő változás jöhet a magyar jogosítványoknál

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

metropol.hu

Örömhírrel jelentkezett a Fradi-edző Sztankovics fia

magyarnemzet.hu

Megállította a rendőr gyorshajtás miatt, de arra senki nem számított, hogy sürgős beavatkozásra lesz szükség

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk