FAZÉK

Így készül az igazi birsalmasajt

A birs élénksárga, göcsörtös gyümölcse az egyik legfeltűnőbb jelenség ilyenkor a piacon. Illatával messziről csalogat, menjünk hát közelebb hozzá bátran. Fogjuk meg: puha és bársonyos, s ha már itt tartunk, ne tegyük le, vigyük haza és készítsünk belőle finomságokat!
címkék:
  • Szerző:

 

Birsalmasajt

Íme, a legegyszerűbb receptúra: hámozzunk meg 3 kg birsalmát, a gyümölcsök magházát vágjuk ki. Darabolhatjuk is, de nem muszáj. Tegyük fel annyi vízben főni, amennyi épp csak ellepi. 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal és 1 db szegfűszeggel, ízesítsük, cukor még nem kell bele. Turbózhatjuk 1 karikára vágott citrommal, kellemes aromát ad. Legföljebb 15 percig forraljuk, ekkor öntsük át egy másik edénybe a főzőlét, a citromdarabokat emeljük ki, a megfőtt birset pedig turmixoljuk össze. A masszába tegyünk kb. 50 százaléknyi cukrot, de aki biztosra akar menni, kalkuláljon 80 százalékkal. Újra forraljuk fel a masszát és néhány percig hagyjuk rotyogni. Vigyázat, prüszköl, köpköd, mint egy vulkán! Aki túl édesnek érzi, belecsavarhat még egy citromot. A birsmasszát rögtön forrón öntsük formába, legpraktikusabb a sütőpapírral bélelt tepsi.

Fotó: 123rf

Így is lehet:

Sajthoz főzhetjük héjastól is a birset, hiszen ebben a rétegben található a gyümölcs pektin tartalmának nagy része. Ám így a forró masszát így át kell passzíroznunk.

Bolondítsuk!

Ha unalmasnak találjuk a hagyományos változatot, bátran variáljuk dióval, mandulával, mogyoróval, akár aszalt gyümölcsökkel, például szilvával és áfonyával. A magvakat felaprítva keverjük a forró birsbe, de szórhatjuk a tepsi aljára, vagy a frissen kiöntött sajt tetejére is. Az viszont nagyon fontos viszont, hogy a magokat megpirítsuk, mielőtt a hozzáadjuk a sajthoz – a nyers magoktól ugyanis hamarabb kezd penészedni.

FONTOS!

- Ne öntsük túl vastagra a sajtot, mert a közepe nem biztos, hogy megköt!

- A kiöntött sajtot két nap után fordítsuk át, hogy a másik oldala is szikkadni tudjon. Átfordítás nélkül az alja, bepárásodik és penészedhet.

Hogyan tároljuk?

A kész sajtot fektessük sütőpapírral bélelt dobozba. Több réteget is rakhatunk egymásra. A dobozt tartsuk lezárva hűtőben, hogy a sajtot ne érje fény, ne száradjon tovább a levegőn és hűvösön legyen.

+1 TIPP

Őszi limonádé

A leöntött birslét töltsük üvegekbe, bő egy hétig a hűtőben eláll. Vízzel hígítva kevés citrommal a legfinomabb őszi limonádé!

KERETES

Nemcsak finom, egészséges is!

A birsalmát P-vitamin tartalma teszi különlegessé. Mivel ez az anyag erős antioxidáns, gátolja a szervezet öregedési folyamatait, emellett elősegíti, erősíti a C-vitamin áldásos hatásait. Számos vitamin is nagy mennyiségben található benne, így A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin, vagyis a birs erősíti az immunrendszerünket. De enyhít a gyomorpanaszokat is, segít puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés esetén is. Remek görcsoldó, még menstruációs fájdalmak ellen is bevethetjük. Ciklus előtti napokban érdemes meginni 1-2 pohár birslét.

címkék: