Létrehozva: 2021.10.18.

Igy készül a valódi szabolcsi töltött káposzta

Ki tudná jobban a titkát az igazi szabolcsi töltött káposztának, mint Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony? Aki még nem kóstolta már ezt a verziót, nem is sejti, mi az a titkos összetevő, amitől isteni lesz.

A magyar konyhában alapétel, és ahány ház, annyiféleképpen készítik. Az igazi szabolcsi töltött káposzta édes káposztából készül, szemben az ország nagyobb részén elterjedt, erdélyi változattal – ami savanyított káposztalevélből készül. De nem ez az egyetlen különbség, a szabolcsi töltött káposzta elengedhetetlen hozzávalója a paradicsomlé, és a fűszerezése is szerényebb. Ugyanis són, borson és pirospaprikán kívül nem kerül bele más. Igazán különleges azonban nem ettől lesz, hanem egy jó adag kukoricadarától, állítja Boros Vali, aki háziasszonyok százezreit látja el főzési tippekkel és tanácsokkal. Hogy hogyan kerül bele ez a különleges összetevő? Mutatjuk!

A szabolcsi töltött káposzta titka a cserépedény, és a kukoricadara.

Igazi szabolcsi töltött káposzta recept

Hozzávalók:

  • 2 kisebb fej édes káposzta
  • fél kg darálthús
  • fél kg kukoricadara
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 fej hagyma
  • őrölt pirospaprika
  • Paradicsom nélkül elképzelhetetlen.

    Elkészítés:

  • Főzd meg sós vízben a káposztákat, majd szedd őket leveleikre. Vágd ki a vastag ereket, a túl nagy leveleket vágd ketté.
  • Vágd apróra a két fej vöröshagymát, add hozzá a kicsumázott zöldpaprikát. Olajon pirítsd meg őket, majd tedd rá az őrölt pirospaprikát, és adj hozzá egy kevés vizet.
  • Futtasd meg a hagymával a darált húst, sózd meg ízlés szerint, és adj hozzá egy kevés magyaros fűszerkeveréket.
  • A kukoricadarát mosd át többször, majd keverd össze a hússal, és fűszerezd még, ha úgy érzed. Bőven tegyél alá olajat vagy zsírt, miközben összefőzöd, mert nem jó, ha száraz a töltelék!
  • Tekerd a káposztalevelekbe a kész tölteléket, majd sorakoztasd őket egy cserépedénybe, aminek az aljába füstölt tarját tettél. Önts fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és főzd negyven percig.
  • Mielőtt teljesen megfőne, öntsd le róla a levet, és önts helyette paradicsomlevet az edénybe. Főzd további 15 percig, majd tálalhatod is.
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Így üzent Nánási Pál a hosszú hetek óta Ázsiában forgató Ördög Nórának

    origo.hu

    Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

    mindmegette.hu

    Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

    ripost.hu

    Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

    magyarnemzet.hu

    Megérkeztek a helyszíni fotók a reggeli metrógázolásról

    travelo.hu

    Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

    ripost.hu

    Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

    ripost.hu

    Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk