YESSS

Így készítsd a bejglit, hogy ne repedjen meg

Nem csoda, ha elmegy a bátorságod, ha bejgli sütésről van szó, hiszen ez a karácsonyi sütemény nagyon könnyen reped. Szerencsére nem kell tovább izgulni! Íme a trükkök, így lesz tökéletes a bejgli!
címkék:

Ünnepi kedvenc sütidet nem egyszerű elkészíteni. Mit kell tenni, hogy márványos legyen a bejgli, sok legyen benne a tölteték, és ne repedjen szét? Felejtsd el a karácsonyi mumust, készítsd el a tökéletes bejglit!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tökéletes bejgli Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy fantasztikus legyen a bejgli, érdemes a tölteléket először elkészíteni. Így mire töltésre kerül a sor, teljesen ki tud hűlni. Nagyon fontos ez, mert a meleg, túl cukros, lágy töltelékek könnyen kirepesztik a tésztát sütés közben. A mákos és diós bejglin túl készíthetsz másféle töltelékeket is, például gesztenyést. Rengeteg alternatív verzió létezik, mi most maradunk a hagyományos mákos és diós bejglinél.

Mákos töltelék:

Hozzávalók mákos töltelékhez

  • 20 dkg finomra darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg rumba áztatott mazsola (elhagyható)
  • 1 tojás a kenéshez

Így készítsd el:

A mazsolát áztasd néhány percig a rumban. A hozzávalókat alaposan keverd össze, végén add hozzá a mazsola felét a bejglitöltelékhez. Forrald át. Ha túl száraz lenne a mákos massza, pici tejet vagy vizet önts még hozzá. Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már összeáll.

Diós töltelék:

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 citrom reszelt héja
  • a rumba áztatott mazsola másik fele
  • kevés tej

Így készítsd el:

A mákoshoz hasonlóan dolgozd össze a diós bejgli töltelékének hozzávalóit. Ezt is forrald át. A töltelékeket elkészítheted a sütés napján is. Ha a tésztával együtt készült, természetesen azokat is a hűtőszekrényben tárold.

Mire figyelj oda a töltelék kapcsán:

  • Töltésnél figyelj arra, hogy a kihűlt tölteléket a tésztára kend (vagy nedves kézzel elegyengesd ) egyenletesen úgy, hogy a szélei kb. 1 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. A tészta peremét felhajthatod a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerheted. Figyelj arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.

Bejgli tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 25 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só

Így készítsd el:

  1. A liszthez szórd a sót. A puha vajat villával keverd a liszthez. Add hozzá az összemorzsolt élesztőt, a porcukrot, a tejfölt, végül a tojást. Kézzel vagy robotgép segítségével alaposan gyúrd össze a bejglitésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd zacskóba vagy fóliába, és legalább egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentesd.
  2. Másnap nyújtsd ki mind a négy tésztát nagyjából 3 milliméteres vastagságra. A széleket ujjaiddal picit vékonyítsd. Szórd egyenletesen a bejglitésztára a máktöltelék felét, majd a két végét visszahajtva tekerd fel. Kend meg a felvert tojással, és óvatosan helyezd a tepsire. Ugyanígy töltsd meg a másik mákos bejglit, és ugyanígy a két diósat. Villával szurkáld meg a tekercsek tetejét.
  3. 175 fokra előmelegített sütőben pirosra süsd a süteményeket. Miután kihűltek, szeletelheted, vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen napokig frissek maradnak.

Mire figyelj oda a tészta kapcsán:

  • A tésztát a hűtőből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtsd. Nem kell lisztezni a deszkát, a tészta szépen nyújtható, nem ragad. Figyelj oda, hogy ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, és a töltelékkel se sértsd meg a tészta felületét, mert emiatt is szétrepedhet.
  • Fontos, hogy a sütő ajtaját sütés alatt ne nyisd ki, nehogy lapos legyen a tészta.

Jó étvágyat!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?