kulcsár edina
Nem csoda, ha elmegy a bátorságod, ha bejgli sütésről van szó, hiszen ez a karácsonyi sütemény nagyon könnyen reped. Szerencsére nem kell tovább izgulni! Íme a trükkök, így lesz tökéletes a bejgli!
Ünnepi kedvenc sütidet nem egyszerű elkészíteni. Mit kell tenni, hogy márványos legyen a bejgli, sok legyen benne a tölteték, és ne repedjen szét? Felejtsd el a karácsonyi mumust, készítsd el a tökéletes bejglit!
Ahhoz, hogy fantasztikus legyen a bejgli, érdemes a tölteléket először elkészíteni. Így mire töltésre kerül a sor, teljesen ki tud hűlni. Nagyon fontos ez, mert a meleg, túl cukros, lágy töltelékek könnyen kirepesztik a tésztát sütés közben. A mákos és diós bejglin túl készíthetsz másféle töltelékeket is, például gesztenyést. Rengeteg alternatív verzió létezik, mi most maradunk a hagyományos mákos és diós bejglinél.
A mazsolát áztasd néhány percig a rumban. A hozzávalókat alaposan keverd össze, végén add hozzá a mazsola felét a bejglitöltelékhez. Forrald át. Ha túl száraz lenne a mákos massza, pici tejet vagy vizet önts még hozzá. Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már összeáll.
A mákoshoz hasonlóan dolgozd össze a diós bejgli töltelékének hozzávalóit. Ezt is forrald át. A töltelékeket elkészítheted a sütés napján is. Ha a tésztával együtt készült, természetesen azokat is a hűtőszekrényben tárold.
Mire figyelj oda a töltelék kapcsán:
175 fokra előmelegített sütőben pirosra süsd a süteményeket. Miután kihűltek, szeletelheted, vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen napokig frissek maradnak.
Mire figyelj oda a tészta kapcsán:
Jó étvágyat!