FAZÉK

Így készíts tökéletes alakú tükörtojást!

Az egyik legegyszerûbb, leggyorsabban elkészíthető és pláne legegészségesebb reggeli a tükörtojás. Ha már ennyi jó tulajdonsága van, miért ne lehetne szép is? A legszebb!
  • Szerző: Ripost

Azt mondod, a tükörtojás készítése annyira egyszerű, hogy kár ragozni a kérdést? Nem úgy van az! Ha a tökéletes a cél, igenis oda kell figyelni néhány fontos szempontra!

Serpenyő

Védőbevonatos serpenyőhöz is mindig használj olajat! 1 evőkanál elégséges. 

Hagyományos serpenyőhöz 2 ek. olaj szükséges. Ha nem elég vastag a sütőedényed alja, inkább 3 ek. olajat tegyél.

Hőmérséklet

A tükörtojás gyorsan készül, de nem érdemes azzal siettetni a folyamatot, hogy túl erős lángot vagy fokozatot használsz! Ha túlságosan felhevült olajra teszed a tojást, szétspriccel az egész és túl hirtelen sül meg a tojásod alja: alul kemény és barna lesz, fölül pedig túl lágy. Válaszd az arany középutat!

Olaj

Lehetőleg olívát használj. Tényleg jobb íze van tőle a tojásnak. És bár tényleg igyekszik mindenki spórolni, 2 kanál olívaolaj tényleg kevés!

Így üsd fel a tojást

Ha túl gyors vagy hirtelen mozdulattal csinálod, a tojás héja szétszakíthatja a sárgáját, és így eleve sérülten kerül a serpenyőbe a tojás. Szintén fontos, hogy közvetlenül a serpenyő fölött pottyantsd a héjból a tojást a forró olajra. Ha túl magasról indítod az akciót, landoláskor szétreped a tojás sárgája és nem lesz szép napocskás a tüktoj! Tehát: ne kapkodj! Ezen a 10 másodpercen nem múlik semmi!

Sütés közben ne sózd a tükörtojást, mert a sókristályok magukba szívják a tojás nedvességtartalmát, ez pedig jól látható udvart képez minden egyes sómorzsa körül. Inkább csak a tányéron sózd!

Ha mindent tökéletesen csinálsz, jöjjenek a szépségdíjas tükörtojások!

Kerek tükörtojás

Igazán egyszerű a dolgod,ha muffinsütőt használsz!

Cifrázhatod: illessz bacont a forma belső falához.

Szív alakú tükörtojás

Már kapható kimondottan tükörtojásra készült sütőforma. De használhatsz mézeskalácsformát is, csak arra figyelj, hogy elég nagy méretet válassz!

Íme, az eredmény:

És a virslitrükköt ismered? Vágj fel hosszában egy virslit, de ne teljesen, az egyik végén hagyd egyben, ez lesz a szívecskéd felső szeglete. Fordítsd vissza a félbevágott virslit, egy fogpiszkálóval tűzd össze a két végét, mehet is a serpenyőbe, üsd bele a tojást!

Virág alakú tükörtojás

Szép kövér kaliforniai paprikából vágj 1-1,5 cm széles karikákat. Ezeket tedd az átforrósított, beolajozott serpenyőre, s már mehet is a virágformákba a tojás!

+1 ráadás: tükörtojással töltött zsömle, haladóknak!

  1. Vágd lapjában 3 felé a zsömlét.
  2. A középső részt emeld ki, egy pohárral vágj rá lyukat.
  3. Tedd vissza a zsömle aljára a lyukas részt, a lyuk belső kerületét szalonnacsíkkal béleld ki.
  4. Üsd rá a tojást, szórd meg reszelt sajttal.
  5. A zsömle tetejét illeszd vissza és már mehet is az előmelegített sütőbe a cucc! 7-8 perc alatt lesz éppen tökéletes!

Tipp: Érdemes kívülről megnedvesíted a zsömlét, így nem szárad ki. Viszont mindenképp isteni ropogós lesz, belül a lágyan folyó sajtos tojással, egyenesen szuper!

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?