FAZÉK

Húsvéti kalauz: így kínáld a finomságok mellé a bort

Itt a húsvét, egész nap sütöttél-főztél. Az asztal megterítve, az étel illatozik, megérkeztek a vendégek. Minden tökéletes, csak azt nem tudod pontosan, melyik ételhez milyen bort illik felszolgálni? Íme, egy kisokos, hogy tényleg felejthetetlen legyen az ünnep.
  • Szerző: AA

Hat egyszerű szabály segít abban, hogy étel és borok között harmóniát találj!

1. Bor és hús

Vörös húshoz és sültekhez inkább vörösbor, fehér húshoz - szárnyasokhoz inkább fehérbor ajánlott. Minél fűszeresebb azonban a hús, annál erősebb bort kell választanod. A nehéz, tanninban gazdag (csersavas) vörösborok jól passzolnak az erős és zsíros ételekhez, mert könnyebbé teszik őket. Lehet Cabernet vagy Merlot.

2. Bor és hal

Halakhoz hagyományosan fehérbort ajánlanak. Pinot Blanc-t (Fehérburgundit) vagy Rizlinget. De vegyük figyelembe a hal elkészítésének módját!  Az üde, lágy fehérboroktól a testes vörösborokig széles a skála, amiből választhatsz. Halászléhez például testesebb fehérbort vagy fűszeres, de nem túl csersavas vörösbort keress! Mondjuk Zweigeltet.

3. Bor és sajt

A fehérborok általában jobban illenek a sajtokhoz. Lágyabb sajthoz könnyű bor dukál, keményebb sajthoz erősebb bor. Könnyű fehérbor lehet egy Olaszrizling. Füstölt sajthoz választhatsz Chardonnay-t vagy Hárslevelűt. A nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajthoz meglepő mód vöröset ajánlanak a szakértők. A  kései szüretelésű édes borok -  a Tokaji Édes Szamorodni vagy a Tokaji Aszú - jól kiegészítik a kéksajtokat.

4. Bor és grillek

A grill-ételek mellé választott bornak markánsabbnak kell lennie, hogy az erős füstös-sült ízzel felvegye a versenyt. Egy erősebb, szárazabb Chardonnay, vagy egy Cabernet Savignon jó választás lehet. A lágy grillzöldségekhez ezzel szemben gyümölcsös nyári bor illik. Legyen az egy Rose!

5. Bor és wok

A csili és gyömbér erősségét lágyítja és az ázsiai ételekhez jól illik a gyümölcsös Rizling vagy egy olyan fehérbor, melyben van egy kis érezhető maradékcukor, tehát félszáraz.

6. Bor és csokoládé

A csokoládét édes borral kombinálni rizikós! Jó lehet viszont hozzá egy magasabb alkoholtartalmú portói bor. Egy erős vörösbor keserű-csokihoz lehet jó választás. A csoki magas kakaótartalma miatt azonban jobb, ha nem túl szárazat választasz, mert akkor felerősödik a csokoládé keserű íze. Tejcsokoládé és bor harmóniája fehérborral kombinálva jön létre.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz olyan a töltött káposzta, mint a nagyié
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?