Létrehozva: 2016.03.28.

Húsvéti kalauz: így kínáld a finomságok mellé a bort

Itt a húsvét, egész nap sütöttél-fõztél. Az asztal megterítve, az étel illatozik, megérkeztek a vendégek. Minden tökéletes, csak azt nem tudod pontosan, melyik ételhez milyen bort illik felszolgálni? Íme, egy kisokos, hogy tényleg felejthetetlen legyen az ünnep.

Hat egyszerű szabály segít abban, hogy étel és borok között harmóniát találj!

1. Bor és hús

Vörös húshoz és sültekhez inkább vörösbor, fehér húshoz - szárnyasokhoz inkább fehérbor ajánlott. Minél fűszeresebb azonban a hús, annál erősebb bort kell választanod. A nehéz, tanninban gazdag (csersavas) vörösborok jól passzolnak az erős és zsíros ételekhez, mert könnyebbé teszik őket. Lehet Cabernet vagy Merlot.

2. Bor és hal

Halakhoz hagyományosan fehérbort ajánlanak. Pinot Blanc-t (Fehérburgundit) vagy Rizlinget. De vegyük figyelembe a hal elkészítésének módját!  Az üde, lágy fehérboroktól a testes vörösborokig széles a skála, amiből választhatsz. Halászléhez például testesebb fehérbort vagy fűszeres, de nem túl csersavas vörösbort keress! Mondjuk Zweigeltet.

3. Bor és sajt

A fehérborok általában jobban illenek a sajtokhoz. Lágyabb sajthoz könnyű bor dukál, keményebb sajthoz erősebb bor. Könnyű fehérbor lehet egy Olaszrizling. Füstölt sajthoz választhatsz Chardonnay-t vagy Hárslevelűt. A nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajthoz meglepő mód vöröset ajánlanak a szakértők. A  kései szüretelésű édes borok -  a Tokaji Édes Szamorodni vagy a Tokaji Aszú - jól kiegészítik a kéksajtokat.

4. Bor és grillek

A grill-ételek mellé választott bornak markánsabbnak kell lennie, hogy az erős füstös-sült ízzel felvegye a versenyt. Egy erősebb, szárazabb Chardonnay, vagy egy Cabernet Savignon jó választás lehet. A lágy grillzöldségekhez ezzel szemben gyümölcsös nyári bor illik. Legyen az egy Rose!

5. Bor és wok

A csili és gyömbér erősségét lágyítja és az ázsiai ételekhez jól illik a gyümölcsös Rizling vagy egy olyan fehérbor, melyben van egy kis érezhető maradékcukor, tehát félszáraz.

6. Bor és csokoládé

A csokoládét édes borral kombinálni rizikós! Jó lehet viszont hozzá egy magasabb alkoholtartalmú portói bor. Egy erős vörösbor keserű-csokihoz lehet jó választás. A csoki magas kakaótartalma miatt azonban jobb, ha nem túl szárazat választasz, mert akkor felerősödik a csokoládé keserű íze. Tejcsokoládé és bor harmóniája fehérborral kombinálva jön létre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

ripost.hu

Már tisztán látszik, gigantikus aszteroida száguld a Föld felé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet