FAZÉK

Ezért kell szódabikarbóna az alufóliában sült krumplihoz

Kedvenced a héjában sült krumpli? Úgy szereted, ha kívül ropogós, belül pedig szinte szétomlik a szádban? Nos, van egy remek tippünk!

A héjában sült krumpli egyszerű, de szuperfinom étel. Legalábbis, ha ismered a trükkjét, mert amilyen egyszerű, olyan könnyű elrontani ezt a könnyen elkészíthető, tápláló ebédet vagy vacsorát. A legtöbben túl hamar veszik ki a sütőből az alufóliába csomagolt egész krumplikat, mert sokallják a sütési időt, vagy épp túlsütik. Ilyenkor pedig vagy kemény marad a krumpli, vagy túlságosan megpuhul, és nem lesz tökéletes az állaga. Pedig akkor a legfinomabb, ha kívül ropogósra sül, belül pedig szinte habosan könnyű.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Héjában sült krumpli 01

A legfinomabb héjában sült krumpli titkos hozzávalója a szódabikarbóna!
Fotó: Pixabay.com

Ha eltalálod, meddig kell sütni, mindenféle feltéttel nagyon ízletes fogás lesz belőle: kerülhet rá tejföl, sajt, zöldségek, egy kis vaj, vagy akár paradicsomos chilis bab, esetleg sonka vagy sült csirkehús. Nem csoda, hogy rengeteg büfé és street food truck kedvenc étele ez a fogás, a vevő pedig a feltétek hosszú listájából válogathat. Ráadásul egy nagyobb krumpli valamilyen laktató, kalóriaszegény feltéttel, például egy kis hússal, zöldségekkel és egy fűszeres öntettel hamar megtölti a gyomrod, és jó időre eltelít. Vagyis a héjában sült krumpli egy kifejezetten diétabarát fogás – már csak azért is, mert az öntettől eltekintve szinte teljesen zsírmentes. Az persze nem mindegy, hogy mit teszel rá, de zöldségekkel megtömve nem fog keresztbe tenni a diétádnak.

A tökéletes héjában sült krumpli trükkje

A tökéletesen ropogós héjában sült krumpli titka a már sokszor kipróbált szódabikarbóna. Bizony, egy újabb használati terület a háztartás jolly jokere számára. A csodatévő fogás: sütés előtt készíts oda egy lábas vizet egy kávéskanálnyi szódabikarbónával. Tedd a vízbe a krumplit, forrald fel, és főzd benne félkészre a krumpliszemeket. Ezután vedd ki a krumplit a vízből, tedd a tepsire, és így told be a sütőbe.

Héjában sült krumpli 02

Egy kevés vajjal és durva szemű sóval is nagyon finom!
Fotó: Pixabay.com

Mit tud a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna lebontja a krumpliban levő pektint, és a víz felszínére tereli a keményítőt. Így a burgonya héja ropogós és aranybarna lesz – méghozzá annyira ropogós, mint soha máskor. Ráadásul a sütési idő is alaposan lerövidül, hiszen a krumpli már félig megpuhulva kerül a sütőbe. Kipróbálod? És milyen feltéttel fogod tálalni? Fogyókúrásan, zöldségekkel, csirkével, vagy esetleg egy kis sült szalonnával, hogy még ízletesebb legyen az ebéded? Próbáld ki a mostanában a piacokra kerülő újkrumplival is, és ha megsült, szórj rá a só mellett egy kevés friss vagy szárított zöldfűszert. Ellenállhatatlan lesz az ízhatás!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?