Létrehozva: 2021.06.17.

Ezért kell szódabikarbóna az alufóliában sült krumplihoz

Kedvenced a héjában sült krumpli? Úgy szereted, ha kívül ropogós, belül pedig szinte szétomlik a szádban? Nos, van egy remek tippünk!

A héjában sült krumpli egyszerű, de szuperfinom étel. Legalábbis, ha ismered a trükkjét, mert amilyen egyszerű, olyan könnyű elrontani ezt a könnyen elkészíthető, tápláló ebédet vagy vacsorát. A legtöbben túl hamar veszik ki a sütőből az alufóliába csomagolt egész krumplikat, mert sokallják a sütési időt, vagy épp túlsütik. Ilyenkor pedig vagy kemény marad a krumpli, vagy túlságosan megpuhul, és nem lesz tökéletes az állaga. Pedig akkor a legfinomabb, ha kívül ropogósra sül, belül pedig szinte habosan könnyű.

A legfinomabb héjában sült krumpli titkos hozzávalója a szódabikarbóna!
Fotó: Pixabay.com

Ha eltalálod, meddig kell sütni, mindenféle feltéttel nagyon ízletes fogás lesz belőle: kerülhet rá tejföl, sajt, zöldségek, egy kis vaj, vagy akár paradicsomos chilis bab, esetleg sonka vagy sült csirkehús. Nem csoda, hogy rengeteg büfé és street food truck kedvenc étele ez a fogás, a vevő pedig a feltétek hosszú listájából válogathat. Ráadásul egy nagyobb krumpli valamilyen laktató, kalóriaszegény feltéttel, például egy kis hússal, zöldségekkel és egy fűszeres öntettel hamar megtölti a gyomrod, és jó időre eltelít. Vagyis a héjában sült krumpli egy kifejezetten diétabarát fogás – már csak azért is, mert az öntettől eltekintve szinte teljesen zsírmentes. Az persze nem mindegy, hogy mit teszel rá, de zöldségekkel megtömve nem fog keresztbe tenni a diétádnak.

A tökéletes héjában sült krumpli trükkje

A tökéletesen ropogós héjában sült krumpli titka a már sokszor kipróbált szódabikarbóna. Bizony, egy újabb használati terület a háztartás jolly jokere számára. A csodatévő fogás: sütés előtt készíts oda egy lábas vizet egy kávéskanálnyi szódabikarbónával. Tedd a vízbe a krumplit, forrald fel, és főzd benne félkészre a krumpliszemeket. Ezután vedd ki a krumplit a vízből, tedd a tepsire, és így told be a sütőbe.

Egy kevés vajjal és durva szemű sóval is nagyon finom!
Fotó: Pixabay.com

Mit tud a szódabikarbóna?

A szódabikarbóna lebontja a krumpliban levő pektint, és a víz felszínére tereli a keményítőt. Így a burgonya héja ropogós és aranybarna lesz – méghozzá annyira ropogós, mint soha máskor. Ráadásul a sütési idő is alaposan lerövidül, hiszen a krumpli már félig megpuhulva kerül a sütőbe. Kipróbálod? És milyen feltéttel fogod tálalni? Fogyókúrásan, zöldségekkel, csirkével, vagy esetleg egy kis sült szalonnával, hogy még ízletesebb legyen az ebéded? Próbáld ki a mostanában a piacokra kerülő újkrumplival is, és ha megsült, szórj rá a só mellett egy kevés friss vagy szárított zöldfűszert. Ellenállhatatlan lesz az ízhatás!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

metropol.hu

Házasság első látásra: Így még nem láttad Hildát

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 790. napja – Áttörés az ukrán háborúban: Oroszország szinte ellenállás nélkül nyomul előre

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk