Létrehozva: 2021.05.14.

Soha többé nem veszel bolti sajtot, ha ezt kipróbálod!

Drága a sajt? Semmi gond, a legfinomabb fűszeres, friss sajt amúgy is otthon készül! Próbáld ki ezt a gyors és egyszerű receptet, és soha nem akarsz majd bolti sajtot venni!

Szerző Horváth Gabi

A sajt manapság kifejezetten drága élelmiszernek számít, ráadásul a bolti változatok gyakran nem is olyan finomak, mint szeretnénk. Ám ez a friss és fűszeres házi sajt minden várakozásodat felülmúlja majd. Sokan attól félnek, hogy a sajt készítése bonyolult, sőt, házi körülmények között szinte lehetetlen. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Nem kell minden évszázados praktikát ismerő szuper-háziasszonynak lenned ahhoz, hogy akár egy lakótelepi konyhában is finom sajtot csinálj. Csak egy kis szabadidőre és néhány hozzávalóra van szükséged, az eredmény pedig minden elképzelésedet felülmúlja majd. Máris mutatjuk a receptet!

Fűszeres házi sajt

Ha megkóstolod, nem a boltban fogod keresgélni a legfinomabb sajtot!
Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 1 liter 3,3%-os tej (lehetőleg nem UHT)
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál szárított menta vagy más szárított zöldfűszer
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál só
  • Így készítsd el:

    Nem csak mentával, bármilyen zöldfűszerrel elkészítheted!
    Fotó: Pixabay.com

  • A tejet a sóval ízesítve tedd fel forrni.
  • Törd fel a tojásokat, és keverd el alaposan a joghurttal, amíg egynemű keverék nem lesz belőlük.
  • Amikor a tej forr, öntsd hozzá a tojásos-joghurtos keveréket, és keverd össze alaposan. Vedd alacsonyabbra a lángot, és 7 percig főzd a sajt alapanyagait lassú tűzön, időnként megkeverve. A keverék csomósodni kezd, de épp így a jó.
  • Keverd hozzá a paprikát és a mentát vagy az ízlésed szerinti zöldfűszert, és főzd még egy percig, folyamatos keverés mellett.
  • Egy lábas fölé tegyél egy nagyobb szűrőt, és béleld ki gézzel vagy egy tiszta konyharuhával. Ebben fogod majd lecsepegtetni a sajtról a felesleges folyadékot.
  • A sajt alapanyagát öntsd bele a textillel kibélelt szűrőbe, és hagyd hűlni. Ha kihűlt, kösd össze a gézt, és alaposan nyomkodd ki a nedvességet a sajtból.
  • Keress egy műanyag edényt (pl. tejfölös vödröt) és lyukasztgasd ki az alját egy felmelegített késsel. A lyukakra azért van szükség, hogy kicsepegjen rajtuk a nedvesség. Tedd a szűrőbe a dobozt, majd helyezd bele a textilbe csomagolt sajtot. Tegyél a sajt tetejére egy kistányért vagy műanyag doboztetőt, ami beleillik a vödörbe. Erre pedig tegyél egy üveg vizet, vagy akár egy súlyzót, hogy a súlya lepréselje a sajtot. Hagyd a súly alatt 3-4 óráig állni a sajtot.
  • Néhány óra elteltével vedd ki a sajtot az edényből, csomagold ki a gézből, és máris tálalható a házi sajt!
  • A sajtkészítés lépéseit videón is megnézheted!

     

    Szerző Horváth Gabi

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Tragikus hír érkezett a kávéról

    origo.hu

    Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

    borsonline.hu

    "Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

    mandiner.hu

    Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    origo.hu

    Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

    lakaskultura.hu

    Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

    ripost.hu

    Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

    ripost.hu

    Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó