FAZÉK

Hamis zserbó az új őrület, ezt még sütni sem kell

Nagyon egészséges és ha diétázol, akkor is bátran ehetsz ebből az isteni zserbóból. Mutatjuk a receptet.

Hihetetlenül finom és sütni sem kell ezt az isteni hamis zserbót! Egyszerű elkészíteni és nagyon egészséges. Íme a recept:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hamis zserbót

Hamis zserbó Fotó: Mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 20 dkg magozott datolya
  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg natúr pisztácia
  • 35 dkg darált dió
  • 4 ek cukormentes baracklekvár
  • 2 ek rumaroma

A tetejére:

  • 20 dkg 70 %-os étcsokoládé
  • 1ek kókuszolaj

Így készítsd el:

  1. A datolyát, a mazsolát és a pisztáciát aprítógépben dolgozd össze addig, míg ragacsos állaga nem lesz.
  2. Egy másik tálba keverd össze a darált diót és a lekvárt. Add hozzájuk az aszalt gyümölcsöket és a rumaromát.
  3. Kézzel gyúrd össze, ha kicsit ragadósabb a kelleténél, akkor adhatsz hozzá még egy kis darált diót vagy kókuszreszeléket.
  4. A masszát egy sütőpapírral bélelt formába egyengesd el és tedd a hűtőbe 1 órára.
  5. Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett, add hozzá a kókuszolajat, így szép fényes lesz. Öntsd rá a kihűlt masszára. Tedd vissza a hűtőbe és másnap szeleteld fel.

Jó étvágyat!

Te tudtad?

A zserbó eredete vitatott. A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt. Egyes források úgy vélik, hogy a zserbó azon sütemények egyike volt, amelyek megalapozták Gerbeaud hírnevét (ez esetben már a 19. század végén létrejött, ugyanis Gerbeaud 1900-ra már híres cukrász volt). Mások az első világháború idejére teszik a zserbó bemutatását.

Ezeknek ellentmond az, hogy a cég árjegyzékeiben nincs nyoma a süteménynek, szakácskönyvekben csak az 1950-es évektől fordul elő és a cukrászdában is csak az 1948-as államosítás után lett népszerű. Olyan vélemény is van, amely szerint az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából alkották meg a zserbót.

A sütemény neve a Gerbeaud családnévből köznevesült.

( forrás: Wikipédia )

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?