FAZÉK

Ha ezt a jelet látod a csirkemellen, nehogy megvedd!

Döbbenetes, mit okoz a baromfifélék nagyüzemi tartása! Az életük végéig ketrecbe kényszerített, mozgáshiányos csirkék húsa nemcsak sorvadt, hanem összetételük miatt kimondottan egészségkárosító. Tudtad, hogy a fehér sávokat kell figyelni?

Sokan hiszik, hogyha csirkemellet választanak vörös húsok helyett, akkor egészségtudatos döntést hoznak. Egyfelől az utóbbi évtizedekben démonizálták a zsírfogyasztást, másfelől pedig a disznó- és marhahúst egészségtelennek nyilvánították. Így az átlagos fogyasztónak egy választása maradt: a szárnyasok.

Csakhogy mára kiderült: nem feltétlenül döntünk helyesen, ha a csirkemellet emeljük le a boltban.

Az állattartók logikus célja, hogy csirkéiket minél rövidebb idő alatt hizlalják vágóképes méretűre. A profit érdekében pedig a hormonokkal dúsított takarmánytól, a zsúfolásig tömött csirkeólig  mindent bevetnek.  Az embertelen körülmények között élő csirkék húsának minősége pedig pocsék lett.

A szupermarketekben kapható csirkemelleken szemmel is jól látható fehér csíkok jelentek meg. Ha ilyet látsz, nehogy megvedd!

Ezek a fehér csíkok egyet jelentenek a silány minőséggel. Az embertelen körülmények közt felnevelt csirkéknek esélyük sincs rövidke életük alatt mozogni. A zárt tér pedig komoly izomsorvadást okoz ezeknél az állatoknál. A izomszövetek fejlődése helyett zsírszövet képződnek.

Egy brit tanulmány szerint öt év leforgása alatt 221%-al nőtt a csirkemellek zsiradéktartalma - ráadásul ezek zöme egészségtelen zsírsavakból áll. Továbbá ezekben a szövetekben rakódnak le a takarmányból származó növekedési hormonok is. Ezek pedig az emberi szervezetben komoly károsító hatást válthatnak ki!

Tehát ha ezt ilyen árut látsz a pulton, semmiképp ne vedd meg!

A szupermarketek húsos kínálatát amúgy is jobb elkerülni. Tipikusan az ilyen helyekre kerülnek a tömegtermékek. Inkább próbáljuk meg piacokról vagy kistermelőktől beszerezni a húst.

És ezeket olvastad már?