kulcsár edina
A grízgaluska nem véletlenül mindenki kedvence: ez a finomság minden levest feldob. Ám ahhoz, hogy tökéletes legyen, némi rafináltságra van szükség...
A grízgaluska igencsak kényes levesbetét: amilyen finom, olyan könnyű elrontani; ugyanis sokszor vagy nagyon kemény marad, vagy ragacsosra szétfő. Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony százezer főt számláló csoportjában nem véletlenül bukkant fel újra a kérdés: vajon mi a tökéletes grízgaluska titka? Az asszonyok pedig egyből összedugták a fejüket. Mutatjuk, mire jutottak!
Kezdő háziasszonyok rémálma, hogy a finom, omlós grízgaluska helyett kőkemény, ehetetlen darabok úsznak a levesben, vagy pont fordítva: ragacsos, szétfőtt galuska lesz a végeredmény. Pedig első ránézésre igencsak egyszerűnek látszik a recept, bekeverni sem ördöngösség; de a titok nyitja nem is ebben rejlik…
Mint kiderült, a grízgaluskát úgy a legkönnyebb elrontani, ha valaki lépésről-lépésre követi a nokedli receptjét; ebben a tésztában ugyanis gríz van, ami teljesen máshogy viselkedik, mint a finomliszt. Például alaposan megdagad bekeverés után; és emiatt bizony kemény lehet, mint a beton. A recept szerint bekeverés után állnia kell a tésztának legalább egy órát a hűtőben; hogy ne legyen kemény a galuska, szaggatás előtt egy kevés levessel kell hígítani. A másik gond, ha szétfő, túl lágy lesz: ennek pedig az az oka, hogy sok háziasszony lobogó forró vízbe szaggatja a galuskákat; pedig a titok nyitja, hogy a víz vagy leves csak éppen gyöngyözzön.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Ha a fenti trükköket alkalmazod, és betartod Boros Vali receptjét, tökéletes lesz a grízgaluskád!