Létrehozva: 2021.07.04.

Hoppácska! Te már grilleztél szalonnával zöldségeket?

Ha valaki meghallja a grillezés szót, vélhetően azonnal a különböző húsokra gondol. Pedig a grillrácson sok mást is lehet készíteni, például zöldségeket szalonnával.

Ha igazán izgalmas kerti partira vágyunk, nem elég a tarja és a csirkemell, érdemes baconnel, sajttal, zöldségekkel gazdagítanunk a grillmenüt. Mutatjuk is, hogy a cukkinin kívül mit érdemes még bevetni.

 

Előtte azonban vegyünk át néhány alapszabályt a zöldségek grillezéséről. Ahogy a húsoknál, így itt is a mosással és szeleteléssel kezdődik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) viszonylag rövidebb idő alatt elkészül, míg például a padlizsánra több időt kell szánni. Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, bőven elég 10-15 percet erre szánni. A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal vagy esetleg fűszerezett (például chilis) olaj. Ami a fűszerezést illeti, nyugodtan válassz erőteljesebb fűszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával.

Fontos a grillezési idő

A másik fontos különbség a húsok és a zöldségek grillezésénél, hogy a zöldségek sokkal szélesebb skálán mozognak, mármint ami a grillezési idejüket illeti.

A legfinomabb héjában sült krumpli / Fotó: Pixabay.com

A paprikának elég néhány perc, a krumplinak – amit alufóliában érdemes grillezni – már jóval több idő kell. A zöldségeket ne közvetlenül azután tegyük a grillrácsokra, amikor kivettük a hűtőből, hanem akkor, amikor valamennyire már felmelegedtek, így a zöldségek is korábban készülnek el, rövidebb idő alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból. (Vagyis nem lesznek szárazok, rágósak.)

Tippek

És ha már szóba jött az alufóliás megoldás: a koktélparadicsomokat is el lehet így készíteni, de nyársra is lehet szúrni egy sorban a szemeket, sőt a akár húsdarabkákat is tűzhetünk közéjük, hogy még finomabb legyen a végeredmény.

Érdemes bacon szalonnával fölcsavarni a cukkinit, isteni finom! / Fotó: pixabay

A cukkini és a padlizsán is több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük. A cukkinivel érdemes hosszában szeletelve próbálkozni, vagy akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.

Padlizsántól kukoricáig

És hogy nálunk mely zöldségek a befutók, ha grillezésről van szó? Például a padlizsán, amiről a többség egyből a padlizsánkrémre gondol, pedig grillezve is kifejezetten finom. Főként, ha például fokhagymával ízesítjük. A sárgarépa és a cukkini is helyet kaphat a grillrácson, előbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfűszert ajánlunk társítani. A paprikát is lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, hogy ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.

Cukkini, gomba, paprika és hús: eszméletlen ízkavalkád! Rakj a nyársra bátran zöldségeket szalonnával! / Fotó: Pixabay

Ahogy a padlizsán esetében, úgy a kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut az eszünkbe, pedig így is el lehet készíteni. Kis vajjal vagy baconbe tekerve is a rácsra tehetjük, a mi szívünkhöz inkább az utóbbi megoldás áll közel, de a vajas-fűszeres változatát is érdemes megkóstolni. Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra és pár percig főzzük elő.

És ha már sajt: az is tökéletesen mutat a grillrácsokon, mivel többféle, kifejezetten grillezéshez ajánlott sajt közül is lehet ma már válogatni, amik csak még finomabbak lesznek, ha baconbe burkolod őket.

A bacon egyébként nemcsak a kukoricához illik tökéletesen, ha a grillezni kívánt spárga köré tekerjük is isteni végeredményt kapunk. Ha pedig gombát grilleznél, azt is nyugodtan baconbe csavarhatod, a belsejét pedig sajttal és bazsalikommal, petrezselyemmel töltheted meg.

 

A spárga a legfinomabb verzió: grillezz zöldségeket szalonnával! / Fotó: Pixabay

Az sem mindegy, hogy milyen bacont használunk

Ha baconnel teszed teljessé a grillezést, lehetőség szerint olyat válassz, amiben sem ízfokozó, – sem térfogatnövelő-szerek nincsenek. Aki cukormentes baconre vágyik (hiszen a legtöbb baconben egyébként van cukor), a termék csomagolásán ne csak a cukor, hanem a dextróz és a maltodextrin szavakat is keresse, ugyanis valójában ezek is cukrok. A Gierlinger magas hústartalmú baconjei megfelelnek a fenti elvárásoknak, s már két évtizede látják el finom falatokkal a prémium finomságra vágyókat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Kitálalt az uralkodó bizalmasa: ilyen volt valójában II. Erzsébet királynő

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

metropol.hu

Dárdai fiának súlyos döntést kell meghoznia: mi lesz a magyar válogatott új sztárjával?

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet