FAZÉK

Ezt a trükköt ismered? Így lesz sokkal olcsóbb a málnalekvár!

A málna nagyon drága gyümölcs, és nem igazán kiadós. A színe, karakteres íze miatt ellenben csodás lekvár főzhető belőle. Kombináld más, kiadósabb, olcsóbb gyümölcsökkel, így gazdag variációkban élvezheted a nyár ízeit. A málna nagyon jól kombinálható a sárgabarackkal, a nektarinnal vagy az őszibarackkal.

A málna nagyon drága gyümölcs, és nem igazán kiadós.

Ha párosítod más gyümölcsökkel, akkor még mindig élvezheted a málna karakteres, friss ízét. A hozzáadott citrom minden lekvárhoz illik: savanykás, üde ízével kihozza a lekvár édes zamatát. Ezen kívül még tartósító hatású is, a héjában található pektintartalmának köszönhetően.

Zöld citromot használj, mert az kevésbé savanyú. Mivel cukor nélkül főzöd a lekvárt, ez is számít.

Málna-őszibarack lekvár

Az őszibarack nagyon lédús gyümölcs. A belőle készített lekvár főzése (kíméletes eljárással) két napig tart. Az őszibarackot külön főzd, mert különbözik a főzési igénye a málnáétól, csak az utolsó pillanatban öntsd össze őket. Fagyasztott málnából is elkészítheted. Ebben az esetben az első nap hagyd kiolvadni a málnát.

Hozzávalók:

  • 1 kg málna
  • 1 ½ kg őszibarack (kimagozott, hámozva)
  • 1 bio zöld citrom leve
  • 1 bio zöld citrom héja (vékonyan leszeletelve)
  • agar-agar (opcionális) vagy bármilyen zselésítő anyag

Elkészítés:

1. nap:

1. Ha a héja nélkül szereted, hámozd meg az őszibarackot. Forralj vizet, tedd bele az egész gyümölcsöket 1 percre, majd kis hűlés után húzd le a héjukat.

2. Magozd ki, vágd negyedekre, ezután mérd le a másfél kilót.

3. Tedd lábasba a citromlével és a héjával együtt. Kavargatva, közepes lángon főzd. Fél óra alatt sok nedvesség elpárolog belőle, így sűrűsödik lekvárrá.

4. Takard le gézzel, és hagyd hűlni, párologni egy éjszakára.

2. nap:

1. Az őszibarackot tedd fel újra főni.

Akkor kész, ha már nem habosodik, illetve ha egy kanálnyit kivéve, hűlés közben már szépen megszilárdul. (Ha van cukorhőmérőd, akkor belemártva ellenőrizheted a hőmérsékletét. 105 Celsius-foknál készen van a lekvár).

2. Ha már jó állagú az őszibarack, öntsd hozzá a málnát. Forrald fel, és kavargatva, közepes lángon főzd együtt még 15 percig.

4. Sterilizált üvegekbe töltsd, zárd le, és tedd száraz dunsztba.

Málnás sárgabarackdzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack (mag és héj nélkül)
  • 30 dkg málna
  • 1 bio zöld citrom leve és héja (opcionális)

Elkészítés:

1. Isteni a héjával is, de ha zavar, pucold meg a sárgabarackot. Forró vízbe dobd a gyümölcsöket fél percre, majd szűrőkanállal szedd jeges vízbe. Szűrd le, húzd le a héját.

2. Magozd ki, és mérd ki az előírt mennyiséget. Darabold le az érett gyümölcsöt.

3. Az összevagdalt sárgabarackot, citromlevet és a citrom héját tedd egy lábasba.

4. Keverd el, forrald föl, és időnként kavargatva főzd, míg kezd besűrűsödni.

5. Öntsd hozzá a málnát, forrald fel, és még főzd 15 percig.

5. Merőkanállal szedd az előkészített, sterilizált üvegekbe, zárd le. Tedd száraz dunsztba.

Málnás nektarinlekvár

Hozzávalók

  • 1 kg nektarin
  • 30 dkg málna
  • 1 bio citrom leve és héja

Úgy készül, mint a sárgabaracklekvár.

FONTOS SZABÁLYOK

Tisztaság

1. Amíg befőzöl, ne csinálj mást a konyhában. Semmi sem hullhat a fővő lekvárba, mert beindítja az erjedést.

2. Az üvegeket áztasd be, a címkéket távolítsd el.

3. Ha van mosogatógéped, akkor a legmagasabb hőfokú programot kapcsold be. Ezzel mosogasd el az összes üveget, a fedőkkel együtt.

4. Gép nélkül: forrástól számított negyedóráig fertőtlenítsd az üvegeket és a fedőket egy nagy fazék vízben. Csipesszel kiszedve tiszta konyharuhára borítsd őket, szájukkal lefelé, a fedőket is lefelé. (Törölgetni vagy belenyúlni nem szabad!)

Celofán, tartósító, cukor

1. Egyik sem kell. A celofán begyűrődhet, és emiatt esetleg rosszul záródik a tető.

2. Kicsi üvegekbe adagold az eltevésre szánt lekvárt. Így nem kell tartósító, hisz hamar (1 héten belül) elfogy. A különböző ízeket is gyakrabban váltogathatod, nem fogod megunni a lekvárt.

3. A fehér cukor rendkívül káros. Jobb, ha hozzászoktatod magad és családodat a kevésbé édes, természetes ízekhez.

A főzési időt rövidítő trükkök

1. A friss, teljesen ép, érett, megmosott gyümölcsöt akár hámozás nélkül elteheted. Ezzel is kevesebb a macera.

2. A tisztítás után darabold, majd turmixold, azaz pépesítsd. Így hamarabb lesz lekvár állagú.

3. A turmixolás után tiszta gézen át szűrd le a nagyja levét. Készíts belőle szörpöt. A gyümölcs húsa ezután gyorsabban besűrűsödik, de lassú, kis lángon kezdd a főzést.

Eltevés, száraz dunszt

1. A lekvárt színültig töltsd, rázogasd kicsit, hogy a buborékok is eltávozzanak.

2. Csavard rá a fémfödelet, egy tiszta konyharuhával törülgesd meg az üveget, és állítsd fejre 1-2 percig. Ez alatt vákuum keletkezik, és az jól beszívja a tetőt.

3. Csomagold be egyenként újságpapírba, és tedd valami nyugodt helyre, ahol 2-3 napig is háborítatlanul maradhat. Plédekkel, párnákkal burkold be, hogy minél lassabban hűljön le. Amikor már kihűlt (ez nyáron lassabban megy!), akkor címkézd fel, és tedd a kamrába.

Fogyasztás

Ha valakinek nem elég édes a lekvárod, később, amikor eszi, tehet bele egy kis mézet, édesítőt, nádcukrot.