FAZÉK

Ez mindig legyen a hűtődben, mert 10 perc alatt isteni vacsora lesz belőle

Ki ne lenne időszûkében az egész napos munka után? Ilyenkor kapóra jön, ha egyszerûen és gyorsan elkészíthető ételeket tudunk tálalni, melyet az apró gyerek és felnőtt is imád. A készen vett gnocchi párnácskából pont ilyet varázsolhatsz az asztalra.

Az olaszok kedvence a krumpliból és lisztből készült gnocchi. Szerencsére már kapható nálunk készen is. Pár hozzávalóval pár perc alatt mennyei vacsorát lehet varázsolni belőle. A bátrabbaknak olyan receptet is mutatunk, mely alapján saját maguk állíthatják elő a könnyű kis párnácskákat.

A LEGGYORSABB RECEPT

Hozzávalók:

  • 1 zacskó kész gnocchi
  • vaj
  • 2 gerezd fokhagyma, elszeletelve
  • liszt
  • tejszín
  • gorgonzola sajt
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Főzd meg bő, sós vízben a gnocchit, és szűrd le.
  2. Egy kis vajon pirítsd illatozásig a fokhagymát.
  3. Szórd meg pici liszttel, önts rá tejszínt.
  4. Keverd bele az összetört gorgonzolát. Sózd, borsozd, hozd fel gyöngyözésig.
  5. Keverd el benne a gnocchit.

TEPSIS GNOCCHI

Ez már egy sokkal komplettebb recept, de az elkészítés ideje a sütés idejével megnő.

 

Hozzávalók 5 személyre:

  • 70dkg kész gnocchi
  • 1ek olíva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva vagy apróra vágva
  • ½ fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 700ml Marinara szósz (vagy bazsalikomos paradicsomszósz)
  • ½ csésze zsíros tejszín
  • 1tk olasz fűszerkeverék (opcionális)
  • 1 csésze mozzarella sajt, reszelt
  • ½ csésze bazsalikom levél, eltépve vagy vagdosva

Elkészítés:

  1. Kapcsold a sütőt 180 Celsius fokra.
  2. Főzd meg a gnocchit a csomagoláson ajánlottak szerint. A leszűrt párnácskákat szórd egy 1.8-2 literes tepsibe.
  3. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes  hőmérsékleten, és pirítsd a fokhagymát és hagymát másfél percig.  
  4. Öntsd hozzá a marinara szószt, vedd kisebbre a hőt, és melegítsd fel, míg gyöngyözni nem kezd. Ekkor keverd bele a tejszínt és az olasz fűszerkeveréket.
  5. Öntsd nyakon vele a tepsiben várakozó gnocchit. Kavard meg, hogy egyenletesen jusson mindenhová. Szórd meg a reszelt sajttal, és told a sütőbe 20 percre.
  6. Tálaláshoz hintsd meg a vágott bazsalikom levelekkel. Azonnal fogyasztható.

GOMBÁS GNOCCHI DIÓS PESZTÓVAL (6 személyre)

Hozzávalók a diós pesztóhoz:

  • 1 csésze dió
  • ½ csésze parmezán
  • ¼ csésze olíva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • só és bors, ízlés szerint

Hozzávalók a gnocchihoz:

  • 1ek vaj
  • 500g friss, szeletelt gomba
  • 700g gnocchi
  • 3-4 csésze rukkola (opcionális)
  • friss petrezselyem, bazsalikom vagy más fűszernövény ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben pirítsd meg a diót közepesen alacsony hőmérsékleten. Közben rázogasd, kevergesd, hogy ne égjen meg. Ha kész, töltsd egy konyhai robotba. Add hozzá a parmezánt, olívaolajat, fokhagymát, citromlevet, sót, borsot, és keverd a géppel szósz állagúvá. Tedd félre.
  2. Forralj vizet egy fazékban, és főzd meg a gnocchit. Akkor kész, ha a víz felszínén lebeg. Szűrd le, tedd félre.
  3. Amíg fő a gnocchi, egy nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten forrósítsd fel a vajat. Szórd bele a gombát, és pár percig pirítsd. Ha már barnul, vedd le a tűzről, és tedd félre.
  4. Add a gnocchit a gombához. Közepesen forró hőmérsékleten kavard bele a diós keverék felét. Pár perc után óvatosan elegyítve gazdagítsd a friss fűszerekkel.
  5. Aki szereti, az a rukkolát most adja hozzá.
  6. A maradék diós pesztót hígítsd egy kis vízzel, ízesítheted még sóval. Keverd szósszá, és tálaláskor öntsd a gnocchi tetejére.

SAJTOS GNOCCHI

Ez is egy rendívül egyszerű recept, mégis mindenki kedvence lesz.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 700g gnocchi
  • 3ek sózatlan vaj
  • ½ fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva vagy apróra vágva
  • 3ek finomliszt
  • 2 és ½ csésze zsíros tej
  • 2 csésze cheddar sajt, reszelve
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd a sütőt 190 fokra. Olajozz ki egy 22cm-es tepsit.  
  2. Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és főzd 4-5 percig a gnocchit. Szűrd le, tedd félre.
  3. Ugyanabban a nagy, már üres fazékban közepes lángon olvaszd meg a vajat, majd hozzáadva pirítsd üvegesre a vöröshagymát (4-5 perc). Keverd bele a fokhagymát, és további 1 percig pirítsd. Akkor jó, amikor a fokhagyma illatozni nem kezd.
  4. Most a lisztet add hozzá. 2-3 percig kevergesd vele. Lassanként öntsd bele a tejet, és jól keverd el. Melegítsd fel gyöngyözésig, és főzd további 2-3 percig, míg be nem sűrűsödik.
  5. Belekavarva a sajtot, várd meg, míg el nem olvad. Fűszerezd sóval, borssal, majd add hozzá a gnocchit. Jól keverd el.
  6. Töltsd az egészet az előkészített tepsibe, és told 10-15 percre a sütőbe.

Tipp

Ezt az ételt előre is elkészítheted, és a sütés előtt a hűtőben megvárhatja, míg rákerül a sor. A hideg gnocchit 30-40 percig kell sütni a sütőben.

RICOTTÁS GNOCCHI KEZDÕKNEK

Méghozzá bátor kezdőknek, akik vállalkoznak rá, hogy maguk készítik a gnocchi párnácskát is.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 csésze ricotta sajt (zsíros tejből készült)
  • 2 tojássárgája
  • 2/3 csésze reszelt parmezán
  • 1tk só
  • ¼ tk fehérbors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • ¾ csésze liszt
  • 6ek vaj
  • 10-15 zsályalevél

Elkészítés:

  1. Ricottás alap: Egy közepes tálban keverd össze a ricottát a tojássárgákkal, parmezánnal, sóval, borssal, szerecsendióval.
  2. Liszt hozzá: Ha már tökéletesen elegyedett, a ricottás keverék közepébe képezz mélyedést, és oda szórd a lisztet. Finoman dolgozd össze. Jól kezelhető tésztát kapsz. Ha szükséges, adhatsz még hozzá lisztet.
  3. Formázás: Lisztezett deszkán a tészta egyharmadából hengergess hosszú kígyót. Kb. 12-13mm vastag legyen. Vagdosd 2cm-es darabokra.
  4. Főzés: Egy nagy fazékban forralj sós vizet. Főzd a párnácskákat 3-4 percig, addig, míg fel nem jönnek a tetejére. Szűrd le.
  5. Sütés: Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsd fel a vajat. Akkor jó, ha már barnulni kezd, és pirított mag illata lesz. Ehhez 6-8 perc kell. Szórd bele a zsályaleveleket és a gnocchit. Keverd össze, és pirítsd 2 percig. Azonnal fogyasztható.

GLUTÉNMENTES, KARFIOL-GNOCCHI POMODORO SZÓSSZAL

Hozzávalók 6 személyre

Karfiolos gnocchi:

  • 1 fej karfiol, virágaira szedve (kb. 4 csésze)
  • 1 nagy krumpli, hámozva, kockákra vágva
  • 3 és ½ csésze gluténmentes liszt
  • 2/3 csésze reszelt parmezán
  • 1tk kóser só
  • ½ tk frissen őrölt fekete bors
  • 2 nagy tojás, kissé felverve
  • kukoricakeményítő

Pomodoro szósz:

  • 2ek extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, kockára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, darált vagy aprított
  • 800g konzerv paradicsompüré
  • kóser só és frissen őrölt fekete bors
  • ½ tk tört pirospaprika pehely
  • 2ek sózatlan vaj
  • 1/3 csésze reszelt parmezán
  • bazsalikom a tálaláshoz

Elkészítés

Karfiolos gnocchi:

  1. Karfiol: Tedd a karfiol virágokat egy fazékba, önts rá kb. 5cm-nyi vizet, és főzd puhára. 15-17 perc alatt lesz kész. Szűrd le.
  2. Krumpli: Ezalatt egy kis lábasban öntsd le a krumplit annyi hideg vízzel, amennyi elfedi. Főzd puhára gyöngyöző vízben. 10-12 perc lesz, ezután szűrd le.
  3. Pép: Amíg még a karfiol és a krumpli is forró, keverd össze péppé. Elegyítsd a liszttel, parmezánnal, sóval, borssal.
  4. Tojás: Képezz mélyedést a lisztes tésztában, és ültesd bele a tojásokat. Dolgozd össze tésztává, majd oszd három felé.
  5. Kígyók: Hintsd meg kukoricakeményítővel a gyúródeszkát, és minhárom tésztából hengergess 12mm-es kígyókat. Vagdosd 2cm-es darabokra.

Pomodoro szósz:

  1. Egy nagy serpenyőben hevítsd az olívaolajat közepes hőmérséklet fölé. Pirítsd üvegesre benne a vöröshagymát (kb. 4 perc), majd a fokhagymát is további 1 percig.
  2. Keverd bele a paradicsomot, és lassú tűzön hozd fel gyöngyözésig. Ízesítsd sóval, borssal. Add hozzá a pirospaprika pelyhet is, és főzd további 15-20 percig. Ezután kavard bele a vajat és a parmezánt.

Gnocchi főzés:

  1. Forralj föl egy nagy fazék sós vizet. Főzd meg benne a gnocchit, majd szűrd le.
  2. A gnocchit keverd el a szósszal, adagold tányérokra, és szórd meg bazsalikom levelekkel.