FAZÉK

Ez az egyszerű téli zöldség az egészséged őre

Íme, a fogyókúrás zöldség, amelyik nem csak a súlyodat csökkenti, de az egészségedet is óvja. Ráadásul ez a szuperétel minden háztartásban ott van.
címkék:

A zellernek bérelt helye van a táplálkozásunkban. Ez pedig remek dolog, hiszen ez a zöldség, akár a gumót fogyasztjuk, akár szárzellerként esszük, a szervezetünk szinte minden részére hatással van, számos betegség megelőzésében segít.

zeller 01

Fotó: Pixabay.com

Rengeteg A-, B_ és C-vitamin van benne, de K-vitaminban, magnéziumban és káliumban is bővelkedik. E-vitamin és vastartalma is számottevő. Emellett egy csészényi zellerben mindössze 2 kalória van, viszont 6 gramm rostot viszünk be vele a szervezetünkbe, így a fogyókúra kiváló támogatója.

Zeller 02

Fotó: Pixabay.com

Antioxidáns vegyületei csillapítják a szervezet gyulladásos folyamatait. A zeller ismert népgyógyászati ellenszere a húgyúti fertőzéseknek, ezen kívül pedig javítja az emésztést. Megnyugtatja az idegrendszert, és segíti a nyugodt alvást. Ftalid nevű hatóanyaga segít rendben tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást. A-vitamin tartalma a szem egészségét védi. Rágás közben pedig erős rostjai még a fogakat is tisztítják. A legjobb, ha nyersen fogyasztod, például mogyoróvajba, vagy más mártogatósba tunkolva, de készíthetsz belőle hasábokra vágva és sütőben, kevés olajjal megsütve sültkrumpli-pótlót is.

címkék:
És ezeket olvastad már?