Létrehozva: 2021.07.19.

Drága a málna? Így főzz belőle lekvárt!

Dúsítsd barackkal, hogy szuper finom dzsemet rakhass el télire!

A málna az egyik legkedveltebb hazai gyümölcsünk, kicsik és nagyok egyaránt rajonganak érte! Sajnos a málnaszezon nem tart sokáig, és mivel egyre kevesebben foglalkoznak málnatermesztéssel, ezért elég borsos ára van ennek az ízletes gyümölcsnek. Aggodalomra azonban semmi ok, mert egy kis leleményességgel mennyei lekvárt rakhatsz el télire. Ha más, olcsóbb gyümölccsel dúsítod a málnát, télen a saját gyümölcslekvárodat bonthatod fel, hogy újra felidézhesd a nyár ízeit.

A sárgabarack, a nektarin és az őszibarack is tökéletesen illik a málnához, ezért most egy isteni málnás sárgabaracklekvár receptet mutatunk! Ha nagyobb adagot szeretnél elrakni, akkor nyugodtan duplázd vagy triplázd a mennyiséget, szuper finom lesz!

Málnás sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sárgabarack (nektarinnal is helyettesítheted)
  • 30 dkg málna
  • 1 tasak dzsemfix (2:1)
  • Így készítsd el:

  • Ha szeretnéd megtisztítani a sárgabarackot a héjától, rakd egy percre forró vízbe, majd ha kicsit lehűlt, egyszerűen húzd le a héját. Magozd ki és darabold fel.
  • A málnát alaposan tisztítsd meg és egy villával törd össze, vagy turmixold le, ha homogénebb állagot szeretnél. Amennyiben zavarnak a magok, egy szűrőn átpasszírozhatod a málnát még főzés előtt, de alapvetően nem rontja el a lekvár ízét, ha benne maradnak az apró magocskák.

  • Az előkészített sárgabarackot rakd bele egy főzőedénybe. A dzsemfixet add hozzá a gyümölcshöz. Állandó keverés mellett nagy lángon forrald fel a lekvárt.

    A sárgabarack az egyik legegészségesebb gyümölcs
    Fotó: Pixabay.com

  • Miután felforrt a sárgabarack, folyamatos kavargatva, közepes lángon még fél óráig főzd a lekvárt. Így sok nedvesség elpárolog, és szépen besűrűsödik a lekvár. Ekkor belerakhatod a málnát is, és még további 5 percig forrald a lekvárt folyamatos keverés mellett, majd húzd félre a tűzről. A tetején képződött habot nyugodtan távolítsd el, ha zavar.

  • Még forrón töltsd a málnás sárgabaracklekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Öt percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy kiszorítsd a maradék levegőt, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Takard le őket egy pléddel, amíg kihűlnek, majd száraz, hűvös helyen tárold őket.

    Ezzel a módszerrel a málnás sárgabarackdzsem nagyon sokáig eláll, így akár télen is élvezheted ezt a mennyei, nyarat idéző, zamatos lekvárt. A lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, tortába, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes.

    Ha szeretnél kísérletezni az ízekkel, készíthetsz fahéjas-vaníliás változatot, mentával, citromfűvel vagy bazsalikommal mennyei párosítást alkot, de dúsíthatod más gyümölcsfélékkel, például meggyel is. Biztosan hamar elfogy majd belőle az összes üveg.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Vasúti átjáróban próbált előzni a BMW-s, a sorompóval együtt saját magát is elintézte - videó

    origo.hu

    Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

    borsonline.hu

    "Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

    vg.hu

    Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    hirtv.hu

    A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

    origo.hu

    A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

    mindmegette.hu

    Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

    ripost.hu

    Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó