FAZÉK

Döbbenetes kovászos uborkát készített ez a magyar férfi

Csodájára jár a net ennek a különleges finomságnak. Az íze isteni, a látvány pedig egészen lenyûgöző.
  • Szerző: Ripost

A kovászos uborka a nyár isteni adománya. Ráadásul az idő is tökéletes az elkészítéséhez. Szinte minden családban akad egy-egy tuti recept, amire esküsznek a generációk, néhányan viszont szeretnek kísérletezni, mert úgy gondolják, lehet még tökéletesebbre fejleszteni ezt a finomságot. Nem véletlen, hogy egy magyar férfi, Tóth István igazán különleges receptje nagyot tarolt a netezők között. A céklás koviubi egy gyógynövényes csoportban bukkant fel először. Ebből máris sejthető, hogy nem csak nagyon finom, de kimondottan egészséges is a végeredmény!  

Kovászos uborkájának igazi érdekessége, hogy különösen egészséges, elképesztően finom, a

színe pedig kifejezetten meglepő: látványos bíborrózsaszín.

Így készítsd el te is otthon ezt a verziót:

1. Tisztítsd meg az alapanyagokat.

-az uborka mellé a befőttes üvegbe karfiol, cékla, fokhagyma, sárgarépa, zeller és persze kapor kerül. A krumpli valójában a kenyér helyett kell bele, mivel remekül beindítja az erjedést.

2. Rétegesen helyezd el az üvegben a hozzávalókat.

3. Forralj fel 2 liter vizet 2 evőkanál sóval, majd a sós vizet hagyd visszahűlni kb 40-50 fokosra. Így öntsd rá az üvegben elhelyezett zöldségekre. 

4. Hagyd, hogy a melegben végezze a dolgát a keverék, szépen erjedni kezdjenek benne a hozzávalók.

5. Ha habosodni kezd és zavarossá válik a lé, az jó jel, hiszen elkezdődött a kívánt erjedési folyamat. A 3.-4. napon már kóstolhatod is az uborkát, hogy elégedett vagy-e vele. A tökéletes koviubi kellőképpen savanykás, de az állaga még roppanós - semmiképpen sem puha.

Ha már finomnak találod, akkor a krumplit és a kaprot szedd ki az üvegből, a többit pedig tedd egy edénybe a lével együtt, és hűtőben tárold.

6. Nem csak az uborkát, de a többi zöldséget is fogyaszthatod jóízűen az elkészült finomságból, akárcsak a levét. Nem csak isteni az íze, de immunrendszered is hálás lesz érte.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?